20-09-2021

Sveti Stefan pod ključem i narednog ljeta

U trenutku dok su grad hotel “Sveti Stefan” i “Vila Miločer” pod katancem i dok je neizvjesno da li će biti otvoreni i naredne sezone, zakupac elitnog ljetovališta kompanija “Adriatic properties” uradila je novu sistematizacju radnih mjesta, koja će stupiti na snagu od 1. oktobra, a po kojoj u hotelskom kompleksu neće više biti mjesta za ugostiteljske profile (kuvare, konobare, poslastičare) i recepcionere, već su kao radna mjesta isključivo navedeni oni koji će održavati javne površine i čistiti hotelske objekat.

Sveti Stefan pod ključem i narednog ljeta | Radio Televizija Budva

Foto: osoian-marcel (CC0), Pixabay

To je “Vijestima” nezvanično povrđeno u ovoj kompaniji, iza koje stoje grčki biznismen Petros Statis.

”Adriatic properties”, koji je višegodišnji zakupac hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža”, početkom ljeta zatvorio je popularno ljetovalište nakon što im nije dozvoljeno da njihove plaže i dalje budu isključivo dostupne gostima hotela. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je utvrdilo da zakupac nije poštovao ugovor i da je nezakonito javnu stazu iskoristio kao hotelsku. Mještani su ljetos polomili ogradu na ulazu u u Kraljičinu plažu, koja je više od decenije bla zatvorena za javnost, odnosno mogli su samo da je koriste gosti hotela, ali i pripadnici političke elite okupljene oko DPS-a, te njima bliski biznismeni.

Nova sistematizacija izazvala je, saznaju”Vijesti”, veliku uznemirenost kod preostalih 30-ak stalnih radnika, kojima je juče bio posljednji dan da se dobrovoljno jave za sporazumni prekid radnog odnosa, odnosno prijave da uzmu otpremninu. Mnogi od njih koji u nekada zaštitnom znaku crnogorskog turizma rade i više od 30 godina, moraće da izaberu ili će čistiti parkovne površine, ili će otići iz firme.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radnicima će biti ponuđene otpremine koje će biti do tri puta veće od previđene zakonom ko se za nju dobrovoljno prijavi, a ko bude proglašen tehnološkim viškom dobiće otpremninu u skladu sa Kolektivnim ugovrom.

”Adriatik propertis”, firma registrovana za obavljanje hotelske djelatnost novom sistematizacijom oslobađa se svih radnih mjesta koja imaju veze sa ugostiteljstvom.

Zid ćutanja

Od radnika za “Vijesti” niko nije želio da govori, zbog lošeg iskustva iz juna ove godine. Mnogi od njih nakon što su se u junu javno pobunili i izaši u medije sa primjedbama na rad komapnije i njihovu namjeru da se oslobode svih stalno zaposlenih radnika i zaposle isključivo sezonske, pretrpjeli su kazne. Sad ćute i čekaju.

U pomoć je u junu pozvana Vlada i resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) i lokalna budvanska uprava da se hitno uključekako bi radnike, koji su životni vijek proveli u Svetom Stefanu spasili da ne završe na ulicu, ali od njih su dobili zid ćutanja.

Prije 14 godina, kada je hotelski kompleks Sveti Stefan – Miločer dat u zakup, preuzeto je 220 radnika stalno zaposlenih od tadašnje HTP “Budvanska rivijera” i HTP “ Miločer”, a sada njih nekoliko desetina koji su poslije skoro decenije i po ostali, moraće da prihvate ili otpremnine ili da rade na održavanju javnih površina, parkingu …

Da je stanje u firmi alarmantno od kada su zakupac “Adriatic properties” i hotelski operator “Aman” odlučilii da ove sezone zatvore grad hotel i “Vilu Miločer”, radnici su još u junu na protestu iskazali, kada su upozorili da će se ovakav scenario sanovom sistematizacijom desiti i da će mnogi, posebno oni ispod 25 godina radnog staža biti tehnološki višak, da će mnogi uzeti otpreminu, jer neće pristajati na poslove koji su daleko ispod njihovog obrazovanja i iskustva, i time će se kompanija “očistiti” stalnih radnika. Nakon toga će radnici, kao što je i proteklih godina bio slučaj sa gro njih, da rade sezonski i na ugovore od nekoliko mjeseci… Radnici su tada najavili angažovanje advokata kako bi se izborili za svoja prava.

Zatvoreno ljetovalište je postalo predmet političkog prepucavanja opozicionog DPS i lidera te partije Mila Đukanovića koji je u više navrata kroz taj slučaj kritikovao Vladu, dok je aktuelna vladajuća većina cijeli projekat, posebno oko izgradnje novog hotela “Kraljičine plaže” sa stanovima za tržište proglasila novom aferom i biznisom u koji je lično uključen Đukanović.

Izvor: Vijesti/Investitor