13-02-2018

Svetski dan radija i prvi dani Radio Budve

Dan radija, 13. februar obilježava se danas širom svijeta.

Svetski dan radija i prvi dani Radio Budve | Radio Televizija Budva

Svjetski dan radija ima za cilj povećanje svijesti o značaju radija u javnosti, ohrabrivanje nadležnih lica da dozvole pristup informacijama putem radija i poboljšavanje povezivanja i međunarodne saradnje među medijskim kućama.

"Radio Budva i Grad teatar su osnovani u isto vrijeme, kada je to zahtijevao trenutak, jer je trebalo uraditi nešto za usnuli grad u godinama saniranja od posljedica zemljotresa", istakao je prvi direktor Radio Budve, Velibor Zolak.

"U to vrijeme tiho, mirno, kada nijeste imali puno protivurječnosti koje su bile u javnosti, kada nijeste imali puno medija, vi ste osjećali potrebu da imate javnu komunikaciju i da utičete na formiranje javnog mnjenja. Mi smo bili svjesni da taj festival koji smo pokrenuli, ta promjena koncepta grada, ne može uspjeti ukoliko nemamo mogućnost uticaja na javnost. Tako je Budva dobila jednu uređenu radio stanicu, nastao je Radio Budva", kazao je je Zolak, gostujući u studiju ove medijske kuće.

Urednica programa Branka Čvorović napomenula je da je budvanski radio bio smješten u zgradi Zeta film, gdje je, nakon kraćeg eksperimentalnog rada, 1987. godine zvanično počeo da realizuje program.

Prvi urednik programa bio je Velibor Čović, a prva voditeljka Nina Mudrinić. Urednik muzičkog programa bio je Igor Zenović, tonski realizator Dragan Kovačević, voditelji programa Nada Krivokapić i Mige Burić. Nakon toga se smjenjivalo mnogo novinara, voditelja, urednika, saradnika, tonaca i svih onih koji su željeli da daju svoj doprinos radu ove medijske kuće.

Zolak je pri osnivanju bio ubijeđen da će Radio Budva opstati, zato što je lokalni, gradski radio kome će ključ biti informativni program.

"I dalje opravdavamo povjerenje slušaoaca, i uprkos naglom razvoju tehnike i tehnologije, radio je iz dana u dan sve slušaniji", istakla je Čvorović.

Svima koji su zaposleni u radio stanicama čestitamo 13.februar, njihov dan.