04-04-2022

Svjetski dan napuštenih životinja

U svijetu se 4. april obilježava kao dan napuštenih životinja. Procjenjuje se da 75 odsto ukupne svjetske populacije pasa i mačaka nema dom. Većina nije rođena na ulici, nego je nažalost izbačena iz svog doma.

Svjetski dan napuštenih životinja | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Životinje na ulici teško žive, ali njihovi dani isupnjeni su i radošću u susretu sa ljudima i prijateljima iste vrste. Prihvatilišta u državama u tranziciji nisu donijela spas napuštenim životinjama, nego uglavnom novu patnju, a često i smrt.

Danas se u Crnoj Gori u dovoljnoj mjeri ne sprovode mjere odgovornog vlasništva, ne podstiče udomljavanje pasa i mačaka i ne kažnjava kršenje zakona koji štite dobrobit životinja. Iz tog razloga se građani pozivaju da posjete lokalno prihvatilište i usvoje psa ili mačku i time pomognu da se smanji broj napuštenih kućnih ljubimaca.

Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obilježava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obilježava 4. aprila. Ideja da se još jedan dan u godini obijležava u cilju podizanja svijesti o patnji napuštenih životinja potekla je od holandskih aktivista.

Životinje su obaveza, nemojte ih uzimati prije nego što ne sagledate sve u vezi držanja ljubimca!