30-11-2020

Tašna od sedam miliona dolara spašava okeane

Skoro osam miliona tona plastike završi u našim okeanima svake godine i sačinjava 80 posto morskog otpada koji ugrožava površine naših voda, ali i dubinske sedimente. Morske vrste unose ili se mrse u plastični otpad, što dovodi do njihovih povreda ili smrti.



Problem ovih dimenzija ne može biti riješen za jedan dan i zahtjeva velike investicije i napore. Jedna od investicija koju možete uložiti kako bi se ovaj problem riješio, jeste Boarini Milanesi luksuzna tašna, koja košta sedam miliona dolara.

Najskuplja tašna na svijetu ima za cilj da podigne svijest o potrebi za zaštitom naše prirodne sredine, ali svakako neće moći sama da riješi taj problem, iako daje sve od sebe. Italijanski brend Boarini Milanesi lansira ovu tašnu i planira da donira 800.000 eura od prodaje svake od njih institucijama čija je glavna misija posvećena uklanjanju plastike iz okeana.

Ultra ekskluzivna tašna kreirana je od materijala koji donekle opravdavaju njenu mamutsku cijenu od sedam miliona dolara. Njena gornja ručka napravljena je od kože aligatora, a dekorirana je sa 10 leptira od bijelog zlata koji su ukrašeni safirima, dijamantima i Paraiba turmalinima. Tašne zahtjevaju više od 1.000 sati rada kako bi bile kreirane, pa su zato predstavljene kao ograničeno izdanje od samo 3 komada.

Izvor: Avaz.ba