04-03-2020

TOB objavila Javni poziv bankama

U cilju podizanja standarda usluge u individualnom smještaju, Turistička organizacija opštine Budva objavljuje Javni poziv bankama za dobijanje podrške pokrivanja dijela fiksne kamatne stope turističkih hipotekarnih kredita za fizička lica koji će se namjenski koristiti za adaptaciju postojećih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga i izgradnju novih kapaciteta u turističke svrhe u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini. Korisnici podrške mogu biti komercijalne banke koje u svom proizvodnom programu za fizička lica imaju hipotekarne kredite sa fiksnom kamatnom stopom. Ukupan iznos sredstava koji Turistička organizacija opštine Budva opredjeljuje za realizaciju podrške iznosi 100.000,00 €.


Foto: world-travel.poltava.ua

U skladu sa Planom rada i Finansijskim planom za 2020. godinu, Turistička organizacija opštine Budva objavljuje Javni poziv za dobijanje podrške pokrivanja dijela fiksne kamatne stope turističkih hipotekarnih kredita za fizička lica kod komercijalnih banaka koji će se namjenski koristiti za adaptaciju postojećih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga i izgradnju novih kapaciteta u turističke svrhe u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini.

Predmet podrške: Dodjela sredstava za pokrivanje dijela fiksne kamatne stope turističkih hipotekarnih kredita za fizička lica kod komercijalnih banaka koji će se namjenski koristiti za adaptaciju postojećih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga i izgradnju novih kapaciteta u turističke svrhe u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini.

Pod individualnim smještajem podrazumijevaju se smještajni objekti koji pružaju usluge smještaja u domaćinstvima (individualni turistički smještaj, odnosno tzv. „privatni smještaj“), a koji prema Zakonu o turizmu podrazumijevaju smještajne jedinice sa najviše 20 ležajeva i čiji su vlasnici fizička lica.

Ukupan iznos sredstava za realizaciju podrške pokrivanja dijela fiksne kamatne stope turističkih hipotekarnih kredita za fizička lica kod komercijalnih banaka koji će se namjenski koristiti za adaptaciju postojećih ili izgradnju novih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluge u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini iznosi 100.000,00 €.

1. Ciljevi:

Plasiranje najmanje 500.000,00 evra sredstava od strane izabrane komercijalne banke namijenjenih fizičkim licima za adaptaciju postojećih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga i izgradnju novih kapaciteta u turističke svrhe u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini.

Podizanje standarda usluge u individualnom smještaju.

2. Korisnici:

Korisnici podrške mogu biti:

Komercijalne banke koje u svom proizvodnom programu za fizička lica imaju hipotekarne kredite sa fiksnom kamatnom stopom.

3. Namjena sredstava

Sredstva se mogu koristiti isključivo za pokrivanje dijela troškova fiksne kamatne stope turističkih hipotekarnih kredita za fizička lica kod komercijalnih banaka koji će se namjenski koristiti za adaptaciju postojećih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga i izgradnju novih kapaciteta u turističke svrhe u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini.

Banka kao korisnik sredstava mora usloviti korisnika kredita da za minimum 50% utrošenih sredstava iz kredita priloži odgovarajuće fiskalne račune.

Uslov za podršku jeste prilaganje ugovora o turističkom hipotekarnom kreditu sa klijentom i potvrda da su kljentu prenesena sredstva na račun.

4. Sredstva se ne mogu koristiti:

Za pokrivanje dijela troškova kamatne stope kredita koji nisu namijenjeni za adaptaciju postojećih, podizanje kvaliteta usluge ili izgradnju novih kapaciteta u individualnom smještaju.

5. Iznos podrške i prihvatljivost troškova

Iznos sredstava koji se može odobriti je 50% iznosa fiksne kamatne stope odobrenog hipotekarnog turističkog kredita.

Sredstva se isplaćuju do realizacije opredijeljenog budžeta, na način što komercijalna banka koja se kvalifikuje za dobijanje sredstava opredijeljenih ovim Javnim pozivom i sa kojom TO Budva sklopi ugovor, podnosi zahtjev za isplatu sredstava uz koji prilaže ugovor sa klijentom o turističkom hipotekarnom kreditu i potvrdu da su sredstva po osnovu ugovora prenesena klijentu.

TO Budva izabranoj banci isplaćuje jednokratno 50% kamatne stope za ukupno vrijeme trajanja hipotekarnog kredita.

>b>U slučaju da banka sklopi više ugovora sa istim klijentom za adaptaciju ili izgradnju istog objekta u turističke svrhe i podnese više zahtjeva, TO Budva neće isplaćivati sredstva po tom osnovu.

6. Potrebna dokumentacija

Potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

a) Zahtjev sa obrazloženjem

b) Izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da su podaci dati u zahtjevu tačni

c) Detaljan opis proizvoda (turističkog hipotekarnog kredita) u smislu maksimlanog iznosa kredita, ročnosti i visine kamatne stope

d) Potvrdu o registraciji banke

TO Budva zadržava pravo da od podnosioca zahtjeva zatraži dodatna pojašnjenja.

7. Zahtjevi koji se neće razmatrati

Neće se razmatrati:


a) zahtjevi čija dokumentacija nije kompletna

b) neblagovremeni zahtjevi, dostavljeni nakon definisanog roka

c) zahtjevi koji se odnose na projekte koji nijesu predmet ovog Javnog poziva

d) zahtjevi koje dostave subjekti koji ne pripadaju kategorijama definisanim u Javnom pozivu

8. Rok za podnošenje prijava

Rok za podnošenje prijava je 14 kalendarskih dana od dana objavljivanja javnog poziva.

9. Način podnošenja zahtjeva i dokumentacije

Potencijalni korisnici se prijavljuju podnoseći zahtjev za dodjelu sredstava i u prilogu dostavljaju traženu dokumentaciju.

Zahtjev sa pratećom dokumentacijom se dostavlja na adresu: Turistička organizacija opštine Budva, Mediteranska 8/6, TQ Plaza, 85310 Budva, Crna Gora, direktno na arhivu sa oznakom: „Prijava na Javni poziv za dobijanje podrške pokrivanja dijela fiksne kamatne stope turističkih hipotekarnih kredita za fizička lica kod komercijalnih banaka koji će se namjenski koristiti za adaptaciju postojećih kapaciteta i podizanje kvaliteta usluga i izgradnju novih kapaciteta u turističke svrhe u individualnom smještaju na teritoriji opštine Budva u 2020. godini.

10. Postupak odlučivanja

Inicijalno procesuiranje zahtjeva primljenih po ovom Javnom pozivu je u nadležnosti radne grupe koju formira direktor TO Budva. Radna grupa obrađuje i sistematizuje zahtjeve, pribavlja dodatne podatke i utvrđuje zahtjeve koji ispunjavaju zadate uslove. Na osnovu utvrđenog, odabira zahtjeve koji su se kvalifikovali za dobijanje podrške i dodjelu sredstava.

Kriterijumi za ocjenu projekta

Odabir najpovoljnije ponude vršiće se na osnovu sledećih kriterijuma:

Najmanja fiksna kamatna stopa 60 bodova, po formuli najniža ponuđena kamatna stopa podijeljeno sa ponuđenom kamatnom stopom x 60

Maksimalni iznos kredita 20 bodova, po formuli maksimalno ponuđeni iznos kredita podijeljen sa ponudjenim iznosom kredita x 20

Najduža ročnost 20 bodova, po formuli najduža ročnost kredita podijeljena sa ponuđenom ročnošću kredita x 20

Maksimalni broj mogućih osvojenih bodova je 100. Sabiranjem bodova svakog kvalifikovanog podnosioca zahtjeva dobiće se najpovoljnija ponuda na osnovu koje će se donijeti Odluka o odabiru podnosioca zahtjeva. Odluku o odabiru na osnovu bodovanja, donosi direktor TO Budva. Sa bankom kvalifikovanom za dobijanje podrške, TO Budva zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama u vezi njegove realizacije.

11. Rok za donošenje odluke i odlučivanje o prigovorima

Odluka o odabiru podnosioca zahtjeva i dodjeli sredstava, odnosno Odluku o odbijanju ukoliko prijave ne ispunjavju uslove predviđene Javnim pozivom, donijeće se najkasnije u roku 14 dana zatvaranja javnog poziva.

Na donesene odluke, na osnovu Javnog poziva, podnosilac ima pravo da uloži prigovor u roku od osam dana od dana objavljivanja odluke na sajtu. O primljenim prigovorima odlučivaće se u roku od deset radnih dana od dana prijema prigovora.

12. Korisnik kome su odobrena sredstva

Naziv korisnika kome su odobrena sredstva bit će objavljen na internet stranici TO Budve u roku od sedam dana od dana donošenja Odluke o odabiru korisnika i dodjeli sredstava.

13. Rok za potpisivanje ugovora

TO Budva će s odabranim korisnikom potpisati ugovor najkasnije u roku deset radnih dana od dana objave Odluke o dodjeli sredstava, odnosno odlučivanja po prigovorima.

14. Obaveze korisnika su da:

Obaveze korisnika su da:

Potpiše ugovor.

Sredstva koristiti namjenski.

Dostavi ugovore sa klijentima o turističkom hipotekarnom kreditu i potvrdu da su sredstva po osnovu ugovora prenesena klijentima.

Na zahtjev TO Budve, pruži na uvid i dodatnu, naknadno traženu, dokumentaciju

Promoviše Turističku organizaciju Budve u okviru posebne promotivne kampanje kao partnera na projektu uz prethodnu
saglasnost TO Budve.

Realizuje i druge obaveze definisane ugovorom.

15. Nadzor

Radna grupa imenovana od strane direktora TO Budva obavlja nadzor nad namjenskim korišćenjem odobrenih sredstava putem pisanog izvještaja sa pratećom dokumentacijom (dokazima o korišćenju sredstava) koje korisnik sredstava u ugovorenom roku dostavlja TO Budva.

Po potrebi, obavlja se i dodatni nadzor uvidom u dokumentaciju kod korisnika sredstava.

U slučaju utvrđivanja objektivnih okolnosti koje su uticale na nemogućnost ispunjenja obaveza koje proizlaze iz ovog Javnog poziva i koje su utvrđene Ugovorom, korisnik sredstava je dužan odmah o tome obavijestiti TO Budva pisanim putem.

U slučaju utvrđivanja nepravilnosti u korišćenju odobrenih sredstava, direktor TO Budva donosi Odluku o povratu sredstava, a korisnik je dužan vratiti ista u roku od 15 dana od prijema odluke.

Napomena: Javni poziv je objavljen dana 04. 03. 2020. godine.

Kontakt: info@budva.travel