03-12-2019

Tokom ljetnje sezone Poreska uprava prihodovala blizu 90 miliona eura

Poreska uprava je, od početka juna do kraja avgusta, u šest primorskih opština ukupno prihodovala 89,89 miliona, što je za 6,7 miliona više od plana, odnosno 13,13 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, pišu Dnevne novine.

Tokom ljetnje sezone Poreska uprava prihodovala blizu 90 miliona eura | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

To se navodi u izvještaju o rezultatima ovogodišnje ljetnje turističke sezone, koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici. U dokumentu koji prikazuje rezultate četiri područne jedinice Herceg Novi, Kotor, Budva i Bar stoji kako se u strukturi naplate ističu ključne vrste prihoda, jer je za njih zabilježen rast i u odnosu na plan i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine.

Tako se precizira da je naplaćeno 53,3 miliona eura različitih poreza, što je 6,85 miliona preko iznosa iz istog perioda 2018. Kad su u pitanju doprinosi, ukupno je naplaćeno 36,6 miliona ili 6,28 miliona eura više nego u tri mjeseca prošlogodišnje ljetnje sezone.

Prema istom dokumentu, bruto naplata poreza na dodatu vrijednost u toku sezone iznosila je 24,33 miliona, ili 4,64 miliona eura više nego prošle godine, a 3,22 miliona iznad plana. Uz to, porez na dobit naplaćen je u bruto iznosu 3,74 miliona.

“Ostvareni su veoma uspješni rezultati u toku ljetne turističke sezone. Takođe, broj izvršenih kontrola ukazuje na činjenicu da su svi raspoloživi kapaciteti Poreske uprave bili usmjereni na nadzor i kontrolu rizičnih grupa poreskih obveznika”, ističe se iz ove institucije.

Tokom sezone ne samo na Primorju, već cijeloj teritoriji Crne Gore bile su intenzivirane aktivnosti na praćenju poštovanja poreskih propisa. Inspekcijski nadzor bio je usmjeren na obveznike koji obavljaju ugostiteljsku i ostale uslužne djelatnosti.

“Posebna pažnja bila je usmjerena na evidentiranje prometa i ostvarenih prihoda kod lica koja sezonski obavljaju djelatnost na otvorenom: plaže i plažni barovi, tezge, turistički prevoz brodovima, rafting. Konrolisani su i zakupci plaža i izdavaoci ležajeva, poreski obveznici koji su rizični zbog neredovnog i neblagovremenog podnošenja poreskih prijava, kao i neurednog plaćanja obaveza”, pojašnjava se u izvještaju.

Mobilne ekipe Poreske uprave vršile su inspekcijski nadzor opšte poreske registracije, evidentiranja prometa, uplate pazara, zatim nadzor blagovremenosti i pravilnosti podnošenja PDV-a, prijavljivanje zaposlenih i predaju obrazaca, te plaćanje svih poreza i drugih dažbina.

“U tromjesečnom periodu, mobilna ekipa je izvršila 4.528 djelimičnih kontrola i to 1.278 u Budvi, 620 u Kotoru, 1.126 u Baru, 1.016 u Ulcinju i 488 u Herceg Novom. Kod 614 poreskih obveznika utvrđene su nepravilnosti, dok su novčane kazne platila 473 poreska obveznika”, dio je rezultata Poreske uprave.

Posebno je provjeravana registracija stranih državljana u Crnoj Gori, što je, kako su istakli, rezultiralo znatnim brojem prijavljenih nerezidentnih lica.

“Ukupno je registrovano 355 fizičkih lica. Takođe, registrovano je ukupno 445 pravnih lica. Najveći broj registrovanih u oba slučaju bio je takođe u junu. Najveći broj registrovanih fizičkih lica bio je u Baru 120, a pravnih lica u Budvi 163”, navodi se u izvještaju.

Različitim kontrolama su utvrđene i korekcije u naplati poreza, koje za sve četiri područne jedinice ukupno iznose 4,4 miliona eura. Po ovom osnovu prihodovana su 4,02 miliona, od čega je naplaćeno 1,16 miliona eura.

“Najveće korekcije ostvarene su kontrolom PDV-a, u iznosu od 2,08 miliona, zatim poreza na dohodak zaposlenih i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje od 1,97 miliona, te poreza na dobit pravnih lica od 253.882,93 eura”, dodaju iz Poreske uprave.










Izvor: dnevne novine/cdm