02-04-2020

Tomeljoso: "Nulta zona" epidemije korona virusa u Španiji

U gradu Tomeljoso vlada opasna situacija, a gradonačelnica Inmakulada Himenez je navela u ponedjeljak da virus "bjesni protiv naših ljudi"

Tomeljoso:

Foto: Tanjug/AP

Jedan od svakih šest preminulih od korona virusa u španskoj autonomnoj zajednici Kastilja la Manča bio je iz predjela oko Tomeljosa - grada koji se nalazi na sjeverozapadu provincije Sijudad Real. Ovaj grad se smatra "nultom zonom".

Taj lokalitet bio je jedan od prvih koji je u regionu registrovao Covid-19. Prvi smrtni slučaj zabilježen je 12. marta.

U Tomeljosu živi oko 35.000 ljudi. Od korona virusa umrlo je preko sto i to je mjesto koje ima jednu od najviših stopa smrtnosti u Španiji.

Ipak, brojke su vrlo vjerovatno malo drugačije, s obzirom na to da se one ne objavljuju na nivou lokaliteta.

U gradu vlada opasna situacija, a gradonačelnica Inmakulada Himenez je navela u ponedjeljak da virus "bjesni protiv naših ljudi".


Foto: Tanjug/AP

Himenez je posvetila riječi ohrabrenja svim porodicama koje su izgubile svoje voljene. Ipak, ona je uputila i riječi zahvalnosti svima koji se u vrijeme krize nalaze na prvoj liniji borbe, od zdravstvenih radnika do državnih snaga bezbijednosti, radnika u supermarketu...

"Veoma sam ponosna na svakog od vas#, dodala je.

Ona insistira da nije vrijeme za prevare i lažne vijesti.

Opštinske vlasti razmotriće niz ekonomskih i socijalnih mjera za suzbijanje efekata epidemije i u tu svrhu će biti opredijeljeno dva miliona eura.


Foto: Tanjug/AP

Da podsjetimo, u Španiji je danas registrovan novi crni rekord - u posljednja 24 sata je preminulo 950 ljudi, tako da je ukupan broj umrlih sada 10.003.

Zaraženo je 110.238 ljudi , a više od 54.000 je hospitalizovano. Izliječeno je 27.000, prenosi "El Pais".

Izvor: telegraf.rs