25-10-2014

Treća Konferencija Medical Spa Asocijacije Crne Gore

U organizaciji Medical Spa asocijacija Crne Gore i pod generalnim sponzorstvom Azmont Investmentsa - Portonovi počela je treća Konferencija Medical Spa Asocijacije Crne Gore, sa međunarodnim učešćem i temom Zdravstveni, wellness i SPA turizam, kao i treći Festival SPA & wellnessa.

Treća Konferencija Medical Spa Asocijacije Crne Gore | Radio Televizija Budva

Novitet na ovogodišnjoj konferenciji je i svečano uručenje dobitnicima nagrada „Montenegro Wellness & Spa Award 2014“ koji ima za cilj promociju najboljih u Wellness, Spa i Zdravstvenom Turizmu Crne Gore. Akcijom su obuhvaćeni hoteli, wellness i spa centri, banje, turističke manifestacije, edukativni programi.

Konferenciju je svečano otvorila Daliborka Pejović, Državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Crne Gore, koja je ovom prilikom i uručila i priznanja nagrađenima.

Goste i učesnike Konferencije je pozdravio Vasilije Stijepović, predsjednik organizacionog odbora MSpaaCG, riječima:

- Medical Spa asocijacija Crne Gore je i ove godine organizovala ovaj značajan događaj imajući u vidu da razvoj zdravstvenog turizma predstavlja jedan od najinteresantnijih turističkih trendova poslednjih godina. Zdravstveni turizam uključuje sve izlete i putovanja čiji je glavni cilj poboljšanje zdravlja, opšteg stanja organizma ili fizičkog izgleda.

Dobitnici Montenegro Wellness & Spa Award 2014. u dvanaest kategorija su: Wellness i Spa Hotel godine- Splendid Conference Spa Resort, Gradski Wellness i Spa –Hotel Ziya, Wellness i Spa kozmetike – Skeyndor kozmetika, Wellness i Spa oprema – Spa Medica, Planinski Wellness i Spa– Bianca Resort & Spa, Wellness i Spa meni – Mini Pani , Wellness i Spa inovativnost – Portonovi-Azmont Investments, Wellness i Spa investicija godine – Regent Porto Montenegro, Turistički novinar – Gorica Šaković(Radio CG), Wellness i Spa lice godine – Marija Razić (TVCG) i Dušica Vukdelić (RTV Atlas), Potencijal razvoja zdrastvenog turizma – Specijalna bolnica DR Jovan Bulajić Brezovik i Ustanova za smještaj i rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Kakaricka Gora, Promocija zdravstvenog Wellness i Spa turizma u Crnoj Gori – Institut “DR Simo Milošević” Igalo.

Zemlje u regionu jugoistočne Evrope imaju veliki potencijal za razvoj Zdravstvenog, SPA i Wellness turizma, kao i za međusobnu saradnju u vidu edukacija kroz organizovanje velikog broja radionica , organizaciju zajedničkih sadržaja u spa i wellness centrima, međusobnog priznavanja sertifikata. Spoj turizma i medicine u raznim oblicima, od vrhunskih bolnica koje obezbeđuju luksuzan hotelski smještaj uz vrhunske medicinske usluge, preko hotela sa dobro osmišljenim medicinskim spa ili medicinskim thalasso uslugama, do hotela sa ekskluzivnim wellness i selfness programima kojima je takođe svojstven zdravstveni aspekt, pokazao je veliku ekonomsku isplativost u svijetu. Razvoj ovog oblika zdravstvenog turizma zahtijeva bolju i intenzivniju saradnju različitih privrednih grana i oblasti (medicine, šumarstva, turizma, umjetnosti, nauke.. ) kao i privatnog sektora u kategoriji pružanja turističkih usluga.

Učešće na Konferenciji su uzeli eminentni eksperti i profesionalci iz oblasti zdravstvenog, wellness & SPA turizma iz regiona.