30-09-2021

Tri ljekovita čaja za dobro jutro

Čajevi imaju brojne prednosti i blagodati za zdravlje, pa se njihova konzumacija ne preporučuje samo kad smo bolesni, već ih treba piti svakodnevno.

Tri ljekovita čaja za dobro jutro | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Donosimo vam prednosti tri najzdravija čaja.

Hibiskus

Za čaj se obično koriste čašice cveta, iako su i ostali djelovi biljke, poput lišća i korena, sigurni za konzumaciju. Istraživanja su ukazala na to da ekstrakti lišća hibiskusa imaju antioksidativna i antikancerogena dejstva. Stoga, oni mogu zaštititi od delovanja starenja slobodnih radikala, a mogu pomoći i u borbi protiv određenih vrsta ćelija leukemije.

Čaj od hibiskusa vezan je za kardiovaskularne prednosti, pomažući u regulisanju sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska, odnosno krvnog pritiska između srčanog ritma.

Jasmin

Čaj od jasmina je zapravo zeleni čaj sa dodatim cvjetovima jasmina koji daju bogatiju aromu. Čaj od jasmina doprinosi poboljšanju fizičkog stanja i smanjuje uticaj stresa.

Ukoliko volite da pijete čaj od jasmina zbog njegovog mirisa, postoji dobar razlog. Istraživanje je pokazalo da miris čaja od jasmina umiruje i može pomoći regulisalju raspoloženja.

Zeleni čaj

Jedna studija je otkrila da su učesnici koji su konzumirali ekstrakt zelenog čaja imali bolju povezanost između frontalnih i parietalnih režnjeva mozga, dvije regije uključene u procese učenja, pamćenja i odlučivanja.

Zdravstvene prednosti koje donosi zeleni čaj povezane su sa njihovim sadržajem polifenola, koji su mikro-nutrijenti sa antioksidativnim svojstvima. Kao antioksidansi, oni mogu zaštititi od delovanja slobodnih radikala. Za taj isti polifenol zelenog čaja takođe se kaže da usporava rast tumorskih ćelija određenih vrsta raka.

izvor: magazin.novosti.rs