13-05-2019

Tri milijarde eura – vrijednost trenutnih investicija u crnogorski turizam

Investicije koje se danas razvijaju u crnogorskom turizmu vrijede tri milijarde eura, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama direktor Agencije za promociju stranih investicija Miloš Jovanović.

Tri milijarde eura – vrijednost trenutnih investicija u crnogorski turizam | Radio Televizija Budva

Osim u turizmu, kako je istakao, do kraja naredne godine najveća ulaganja će biti u oblasti saobraćaja i energetike, a postoji interesovanje i za gradnju gasne elektrane u našoj državi.

“Uprvom kvartalu 2019. zabilježen je znatan porast SDI u odnosu na isti period prošle godine. Bruto priliv SDI je iznosio oko 182 miliona eura i porastao je oko 31,5 odsto, dok je neto priliv bio oko 83 miliona i veći je čak 63 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018. godine”, kazao je Jovanović.

Kako je naglasio, značajan rast priliva SDI dolazi kao rezultat dodatnog poboljšanja biznis ambijenta, stabilizacije javnih finansija, povećanja kredibilnosti političkog i ekonomskog prosperiteta i pojačanja prakse vladavine prava.

“Analize će pokazati da su postojećim investicijama stvorene i pretpostavke za razvitak konkretnih kapitalnih grinfild investicija, koje će u određenoj mjeri doprinijeti već velikom ekonomskom razvoju. S obzirom na činjenicu da su SDI dobar pokazatelj vjere u ekonomiju, njenog rasta, zapošljavanja, transfera tehnologije i porasta produktivnosti, možemo projektovati da će i u narednom periodu nastaviti rast ovih uzajamno zavisnih varijabli”, naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, članstvo u NATO savezu je pozitivno uticalo na porast SDI.

“Prvi i glavni efekat je inhibiran činjenicom da se potencijalni i postojeći investitori osjećaju mnogo sigurnije prilikom potencijalnog investiranja ili reinvestiranja u Crnu Goru. Naime, odvija se veliko takmičenje između zemalja na globalnom nivou u privlačenju SDI. Potencijalni investitori ulažu u zemlje u kojima će njihove investicije biti sigurne i u kojim neće izgubiti novac”, ističe Jovnović.

NATO savez je, dodaje, donio sigurnost našoj zemlji, a uz već harmonizovano zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU i ojačanu vladavinu prava, investitori se lakše odlučuju na ulaganje u Crnu Goru.

Miloš Jovanović
“Odluke na lakše ulaganje u Crnu Goru doprinose porastu SDI-ja, što u najdirektnijem efektu utiče na porast BDP-a i porast ekonomije. Ekonomija Crne Gore raste najbrže u regionu, a i jedna je od najbrže rastućih ekonomija u Evropi”, naglašava Jovanović.

Kaže da su najveći strani investitori u Crnoj Gori trenutno u oblasti turizma, preciznije u oblasti turizma na jugu zemlje.

“Investitori koji grade Porto Novi, Porto Montenegro, Lušticu i ostale kapitalne projekte u oblasti turizma, predstavljaju glavne promotere Crne Gore kao prestižne i sigurne destinacije za investiranje. Oni su svjetski poznati igrači, koji investiranjem kapitala i vremena u Crnu Goru, pokazuju i drugim velikim svjetskim investitorima da je naša država sigurna destinacija za investiranje. Danas imamo investicije u vrijednosti od oko tri milijarde eura, koje se razvijaju u sektoru turizma. Ukupne investicije koje su trenutno u fazi razvoja i koje će se najviše razvijati do 2020. godine pripadaju sektorima turizma, saobraćaja i enegetike”, kazao je Jovanović.

Konkretno, objašnjava on, na osnovu sadašnjeg stanja i projekcija, turizam učestvuje sa oko 32 odsto, saobraćaj sa oko 30 odsto i energetika sa oko 22 odsto u ukupnim investicijama na kojima se temelji ekonomski rast.

“U skladu sa ovim ukupnim investicijama, koje podrazumijevaju domaće i strane investicije, očekujemo sličan trend konkretno i u stranim investicijama. Očekujemo porast u sektoru saobraćaja, koji će ići u skladu sa novim zakonom koji tangira privatno javno partnerstvo, ali i u sektoru energetike, koji će ići u skladu sa novim projektima koji će se razvijati u oblasti energetike”, navodi Jovanović.

Kaže da u najavi ima novih velikih investicija.

“Imamo velike potencijalne investitore koji su zainteresovani za kapitalne projekte koji su predviđeni Planom privatizacije za ovu godinu. Takođe, imamo u najavi potencijalne velike investicije u turizmu na jugu, ali i na sjeveru naše zemlje. Postojeći veliki investitori u Crnoj Gori nijesu samo donijeli novac i doprinijeli ekonomskom razvoju, već su i prenijeli znanja i tehnologije, koje su od velikog značaja. Jug se faktički sam od sebe razvija uz pomoć velikih investicija koje su se razvile i koje su u procesu razvoja, a koje su stavile Crnu Goru na svjetsku mapu poznatih turističkih destinacija i kreirale imidž prestižne turističke destinacije”, kazao je Jovanović.

Navodi da postoje najave za nove turističke skijaške rizorte na sjeveru Crne Gore, koje se mogu svrstati u potencijalne velike investicije.

“Očekujemo razvoj novih kapitalnih investicija u oblasti energetike, prevashodno u sektoru obnovljivih izvora energije kao što su vjetro, solarna i hidro energija. Takođe, postoji krug renomiranih investitora koji su zainteresovani i za izgradnju drugog bloka termoelektrane i izgradnju gasne elektrane u Crnoj Gori. Očekujemo velika ulaganja i u sektoru infrastrukture, pogotovo iz razloga što se očekuje uskoro usvajanje zakona o privatno-javnom partnerstvu, koji bi trebalo da olakša, konkretizuje i valorizuje posebno projekte u oblasti infrastrukture”, ističe Jovanović.