09-09-2016

Tri odbornika iz Budve traže da im Opština uplati 570.000 eura

Tri odbornika iz Budve traže da im Opština uplati 570.000 eura | Radio Televizija Budva

U oktobru 2013. godine tri opoziciona odbornika Stevan Džaković, Božidar Vujičić i Mihailo Backović, podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal, za slučaj Tradeunique.

"Poslije više od dvije godine istražnih radnji u Tužilaštvu Sporazumima o priznanju krivice samo u ovom slučaju, Opštini Budva je vraćeno 19 miliona.

Dakle, kako je, postupanjem po našoj prijavi, Opštini Budva vraćeno za sada 19 miliona eura, tražimo od Opštine da nam na račun stranaka, Pokreta za promjene i Građanske inicijative, uplati Zakonom zagrantovanu minimalnu sumu od 3% u iznosu od 570.000 eura. Ta sredstva odmah ćemo uplatiti na račun Javne predškolske ustanove "Ljubica Jovanović Maše" i na račun Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, ne bi li ta djeca konačno dobila svoj prostor.

Riječ je o članu 69 Zakona o sprečavanju korupcije.

Možda ste zaboravili na redosljed dešavanja SDT u aferi Tradeunique u Budvi.

U oktobru 2013. godine podnijeli smo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za organizovani kriminal, za slučaj Tradeunique. Istu ovu Prijavu odbili su da potpišu ostale opozicione kolege. Poslije više od dvije godine istražnih radnji u Tužilaštvu, počelo je sa hapšenjem 53 osumnjičenih u prvom naletu, kasnije i do preko 60 privedenih i saslušavanih članova DPS-a, što kao okrivljenih, što kao svjedoka.

Možemo reći da je rezultat aktivnosti nas trojice, zatim podnošenja još krivičnih prijava za povezane kriminalne radnje, a kasnije i aktivnosti Tužilaštva, rezultiralo hapšenjem dva predsjednika Opštine Budva, potpredsjednika, više sekretara. Mnogi su priznali da su članovi organizovane kriminalne grupe, poput bivšeg predsjednika Opštine Budva, Lazara Rađenovića, i vođe kriminalne grupe tada predsjednika DPS-a i predsjednika političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića.

Ovo je takođe rezultiralo trajnim odlaskom iz politike Lazara Rađenovića i Svetozara Marovića. Oni su skloili sporazume o priznanju krivice, a Opštini Budva po osnovu tih Sporazuma pored vraćenih 19 miliona, treba da se vrati još preko 35 miliona eura. Koliko će Opština biti umješna da povrati ta finansijska sredstva, ostaje njenom rukovodstvu na obraz.

Pošto nema dileme da ćemo mi činiti novu gradsku vlast, dajemo riječ da ćemo insistirati na povraćaju opštinskog novca i to u gotovini, a ne u nekretninama.

Zahtjev o uplati Zakonom zagarantovane minimalne sume od 3% u iznosu od 570.000 eura u pisanoj formi ćemo dostaviti nadležnim opštinskim organima", kazao je Džaković na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali Vujičić i Backović.

"Demokratska partija socijalista u Budvi nije uputila javno izvinjenje građanima zbog štete koju su nanijeli opštini Budva. Zbog navedenog može se zaključiti da DPS namjerava da nastavi sa ranijom praksom. Dokaz da DPS ne želi ništa da mijenja u svom radu je i odluka da se potpiše ugovor za Sea Dance na deset godina bez raspisivanja tendera, što će Opštinu koštati novih četiri miliona eura. Drugi dokaz je prihvatanje predsjednika opštine da se proda 5,5 miliona kvadrata zemlje u Buljaricama bez prethodne saglasnosti SO Budva", kazao je predstavnik GP Građanska akcija, dr Božidar Vujičić.