08-07-2020

Tri savjeta za bolje njegovanje hortenzija

Mnogima omiljena biljka, hortenzija, počela je da cvjeta i da svojim najljepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i bijelih tonova ukrašava parkove, vrtove kao i terase i prozore.



Iako izvorno potiču iz Sjeverne Amerike, gde su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina, raširile su se Japanom, a u Evropu su stigle tek 1736. godine.

Nekoliko detalja trebate imati na umu ukoliko se odlučite za njegovanje ove prelijepe biljke.

1. Pripazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih djelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili pa ih svakako presadite. Neka saksija bude u skladu sa vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smjestite ih u sjenovito područje

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prijepodnevne sunčeve zrake, ali im neće biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako nastojte da izbjegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato je tokom najvećih ljetnih vrućina potrebno da ih zalivate ujutro i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspjehom. Ove biljke imaju nevjerovatnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.


Jedinstvenost hortenzija

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svetu je to što mogu promeniti boju svojih cvijetova. Prvi su to primetili vrtlari i botaničari u 18. vijeku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrednosti tla, odnosno njegovoj kisjelosti. Ako je pH niži od šest, cvijeće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od sedam, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete da nabavite jednostavni pH tester.

Kada saznate vrijednosti i želite sniziti pH, dodajte aluminijum sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za glinom u prahu. Ipak, imajte na umu da će bijele hortenzije gotovo uvek ostati bijele jer one vrlo teško mijenjaju boju.