08-12-2022

Trikafta stiže u januaru, na liječenje i u Beograd

Isporuke prvih količina lijeka trikafta za oboljele od cističe fibroze stižu u januaru naredne godine u Crnu Goru, a za sada lijek će biti dostupan samo nekim pacijentima, kazala je u emisiji “Radio ordinacija” Jasmina Redžović, članica Udruženja za pomoć osobama sa cističnom fibrozom. Pored toga dogovoreno je i da se naši pacijenti liječe u Centru za cističnu fibrozu Srbije, dok sa Institutom za plućne bolesti Vojvodina nije dogovorena saradnja.

Trikafta stiže u januaru, na liječenje i u Beograd | Radio Televizija Budva

Sa jednog od ranijih protesta (Foto: TVCG)

Redžović je kazala da će lijek trikafta biti dostupan samo određenom broju pacijenata u Crnoj Gori zbog ograničenog budžeta i pod određenim uslovima.

“Kada ovaj lijek bude dostupan svim pacijentima cilj će biti u potpunosti ostvaren”, navela je Redžović.

Ona je potvrdila informacije iz Ministarstva zdravlja dostavljenu Radiju CG, da su u Kliničkom centru Crne Gore počeli pregledi pacijenata oboljelih od cistične fibroze, koji će od Konzilijuma KCCG dobiti predloge za upućivanje na liječenje u Centar za cističnu fibrozu Srbije. To će konačno odobravati Komisija za upućivanje na liječenje u inostranstvu Fonda za zdravstveno osiguranje, sa čijim uputnicama idu u Beograd.

Kako je izjavila je za Radio CG državna sekretarka Ministarstva zdrvalja Slađana Ćorić iz Ministarstva zdravlja u Centar za cističnu fibrozu Srbije, zbog specifičnosti stanja populacije, upućivaće se po dva pacijenta, po već definisanom redosljedu, a prva dva pacijenta trebalo bi da se upute u Beograd prije Nove godine.

“Ova procedura odnosi se na pacijente starije od 18 godina. Za djecu je već sve definisano preko Instituta za majku i dijete u Beogradu,u sklopu kojeg se nalazi Centar za cističnu fibrozu i to se odvija u kontinuitetu”, saopštila je Ćorić.

Na drugoj strani Odjeljenje za liječenje cistične fibroze Instituta za plućne bolesti Vojvodina u Sremskoj Kamenici, nije prihvatilo zahtjev Ministarstva zdravlja za saradnju, koja bi obuhvatila liječenje crnogorskih pacijenata oboljelih od ove bolesti.

“U svom obrazloženju naveli su da se njihovi pacijenti najprije upućuju na Komisiju Ministarstva zdravlja Srbije, koja broji 17 članova i koja, uz strogu selekciju ,odobrava popisivanje skupih, inovativnih ljekova, poput Trikafte (Kafrtija i Kalideka) u pitanju”, navodi Ćorić.


Izvor: RTCG