03-07-2016

Trovanja zbog vrućina i nehigijene

Crijevne zarazne bolesti mogu se javiti tokom cijele godine, ali su posebno aktuelne ljeti jer visoke temperature, način ishrane i porast broja insekata i glodara dovode do povećanja rizika za obolijevanje.

Trovanja zbog vrućina i nehigijene | Radio Televizija Budva

Riječ je o, kako su pojasnili, najmasovnijoj grupi zaraznih bolesti koja se prevashodno prenosi zagađenom hranom, vodom i prljavim rukama, mada je u nehigijenskim uslovima značajna i uloga insekata, prije svega muva, u širenju tih infekcija.

"Uzročnici crijevnih zaraznih bolesti mogu biti svi oblici mikroorganizama uključujući viruse, protozoe, bakterije, gljivice i parazite. Česti izazivači su i određeni produkti mikroorganizama kao što su bakterijski toksini", kazali su iz Instituta za javno zdravlje za Dnevne novine.

Stomačne infekcije su češće ljeti, jer je hrana veoma pogodna sredina za rast i razmnožavanje mikroorganizama, a visoka spoljašnja temperatura, dodaju, pogoduje razmnožavanju infektivnih agenasa i kvarenju hrane.

"Najznačajnije namirnice u tom smislu su meso, jaja, mlijeko, ribe i druga morska hrana, voće i povrće. Istovremeno, određene navike, odnosno ponašanje pogoduju povećanom obolijevanju od crijevnih zaraznih bolesti što se prije svega odnosi na češće konzumiranje neopranog ili nedovoljno i nepravilno opranog voća i povrća, česta putovanja, slabije higijenske navike, ali i unos većih količina tečnosti koje razrjeđuju želudačnu kiselinu narušavajući njen značaj kao barijere za prodor mikroorganizama u crijeva", naglasili su iz Instituta.

Simptomi crijevnih zaraznih oboljenja, kako ističu, obično traju jedan do četiri dana i uključuju proliv, povraćanje, bolove u trbuhu i nerijetko povišenu tjelesnu temperaturu.

"Stolice su učestale, tečne i vodenaste kada su uzročnici virusi, dok su kod bakterijskih infekcija manje obimne, često otužnog mirisa, izmijenjene boje i konzistencije, ponekad žutozelene a rijetko, što zavisi od uzročnika, i krvavosluzave" kazali su iz Instituta.

U mnogim slučajevima, upozoravaju, prestanak simptoma ne znači potpuno ozdravljenje jer se dešava da i nakon povlačenja simptoma mikroorganizam koji je izazvao bolest zaostaje i razmnožava se u crijevima.

"Tada je prisutno njegovo izlučivanje u stolici te je osoba, iako bez simptoma, potencijalno opasna, odnosno zarazna, po svoju okolinu tokom određenog vremenskog perioda", naglašavaju oni.