20-06-2021

Tvorac „sputnjika V”: Vakcina ne utiče na plodnost

Direktor ruskog Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja” Aleksandar Gincburg izjavio je danas da vakcina protiv virusa korona sputnjik V ne utiče na plodnost, pošto je osnova preparata adenovirus, s kojim čovječanstvo živi već dugo vremena.

Tvorac „sputnjika V”: Vakcina ne utiče na plodnost | Radio Televizija Budva

„Ni na evolucionom planu, niti na osnovu aktuelnih istraživanja savremene medicine, vakcina nema negativan uticaj“, rekao je Gincburg, prenosi Tanjug.

On je objasnio da su „komponenta jedan” i „komponenta dva” vakcine pravljene na bazi adenovirusa 26 i adenovirusa 5, koji oba odavno cirkulišu među populacijom.

„Kao što znamo, u tom periodu čovječanstvo se razmnožilo do 7,5 milijardi. Ni kod koga se nije pojavila sumnja povodom ova dva virusa koja su prisutna u našem organizmu i kojim smo se mi već deset puta zaražavali u obliku upale pluća. Da li je to nekoga onemogućilo da ostane u drugom stanju? Ni u kakvim medicinskim protokolima to nije bilo pronađeno”, rekao je Gincburg.

Ranije je glavni ljekar infektološke bolnice u Moskvi Denis Procenko saopštio da su teorije da vakcina protiv korone utiče na plodnost obične dezinformacije.