22-06-2020

U 15 italijanskih provincija virus se ponovo širi

U najmanje 15 italijanskih provincia širenje zaraze Covida19 je u porastu, tvrdi direktor Fondacije Humane, Luka Rikolfi.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Fondacija je objavila tri glavne tačke trenutne epidemioloske situacije u Italiji: broj preminulih opada, ali sporo, broj osoba u odjeljenjima intenzivne njege stagnira, i raste broj novih zarazenih, u apsolutnom iznosu jednako kao i po broju testiranja.

Fondacija Humane je neprofitna organizacija, a glavna njena aktivnost je analiza podataka koji se odnose na teme i probleme koji su važni za društvo.

Rikolfi tvrdi da se iz padataka koje svekodnevno objavljuje civilna zastita, vidi generalno stanje na nacionalnom nivou, jedan prosjek, ali ako se gleda po provincijama onda se u nekim djelovima vidi da je broj zarazenih u porastu.

Na prvom mjestu, prema analizama Fondacije, je sjeverna pokrajina Lombardija, gdje je u osam opština zabilježen porast zaraženih, uključujući i grad Milano.

Prema mišljenju Rikolfija, glavni razlog širenja zaraze je slabljenje mjera zaštite, povećano kretanje ljudi, otvaranje restorana, zabavne aktivnosti gdje se okuplja veća grupa ljudi i slično.

Potrebno je, smatra profesor , "napasti" odmah i bez odlaganja mala žarišta virusa, "ako želimo da nam se na jesen ne vrati epidemija punom snagom".

Rikolfi kaže da je pandemija koronavirusa pokazala da populističke vlade prvo minimiziraju problem, zatim kasne u poreduzimanju mjera zastite, a karantin uvode kada je kasno.

"To je bio slučaj u SAD, Engleskoj i sada u Brazilu", tvrdi direktor fondacije Humane.


Izvor: MINA News