14-01-2022

U 2021. Narodna biblioteka brojila 915 članova, dostupni i najtraženiji književni naslovi

Broj učlanjenih korisnika bibliotečkih usluga u 2021. godini iznosio je 915, od kojih je bilo 600 odraslih i 315 djece, saopšteno je za portal RTV Budva iz JU "Nardona biblioteka Budve". Oni su napomenuli i to da su u biblioteci dostupni i novi najtraženiji naslovi književnog izdavaštva, ali i da je problem sa nevraćanjem knjiga uvijek aktuelan.

U 2021. Narodna biblioteka brojila 915 članova, dostupni i najtraženiji književni naslovi | Radio Televizija Budva

Kako su istakli, učlanjenje za novu kalendarsku godinu obično počinje u drugoj polovini decembra prethodne godine, a s obzirom da su za opštinske i držvne institucije i javne ustanove bili neradni dani tokom novogodišnjih i božićnih praznika, za sada je učlanjenih 80 korisnika od kojih 50 odraslih i 30 djece.

"Međutim, godinama najviše učlanjenja za tekuću godinu bude tokom januara, februara i marta, pa otprilike imamo oko 1.000 učlanjenih na godišnjem nivou, a članarina za godinu dana iznosi pet eura i najniža je u odnosu na sve ostale biblioteke", kazali su.

Kako su istakli iz ove javne ustanove, najčitaniji domaći autori su Slobodan Vladušić „Omama“, Siniša Kovačević „Reka sa četiri ušća“ i „Godine vrana“; 3) Đorđe Lebović „Semper idem“, Lana Bastašić „Uhvati zeca“, Jasenka Lalović trilogija „Brda od pelina“ i romani Ljiljane Habjanović Đurović.

Najčitaniji strani autori trenutno su: Robert Zetaler „Čitav život“ i „Trafikant“, Elena Ferante „Moj genijalna prijateljica“, Lažljivi život odraslih“ i „Dani napuštenosti“, Domeniko Starnone „Pertle“, „Tajna“ i „Šala“; Andrej Makin „Arhipelag za drugi život“, Antonio Garido „Pisareva kći“ i „Čitač leševa“.

Najčitaniji dječji autori i naslovi su: Džef Kini „Dnevnik Šonjavka“, Morea Banićević „Demon školske biblioteke“, Jasminka Petrović „Sve je u redu“ i „Samo za tvoje uši“ i Slobodan Stanišić biografski romani za djecu.

Oni su istakli i to da je problem sa nevraćnjem knjiga uvijek aktuelan.

"Pravilo je da korisnik može uzeti tri knjige i zadržti ih 15 dana a o eventulnom produžetku zadržavanja knjiga može obavijestiti bibliotekarke i putem telefona. Zadržavanje lektira se ne produžuje. Zaposleni u Biblioteci se uvijek koriste prilikom da sve članove pozovu da budu odgovorni u vezi sa vraćanjem zaduženih knjiga. Takođe, radi smo obavijestiti čitalačku publiku da imamo i novih najtrženijih naslova književnog izdavaštva", zaključili su iz JU "Narodona biblioteka Budve".