06-08-2022

U Akademiji znanja održan prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu

Prvi kvalifikacioni turnir u e-fudbalu održan je danas u Akademiji znanja u našem gradu, uz pokroviteljstvo Turističke organizacije Budva i Akademije znanja.


Foto: Akademija znanja

Direktorica Akademije znanja Valentina Dabović podsjetila je ova javna ustanova kao pokrovitelj takmičenja u e-fudbalu, ispred Budve kao grada domaćina, ustupila prostor za prvi kvalifikacioni turnir.

"Posebna statisfakcija su nam pohvale za uslove održavanja i pomoć u organizaciji, a dodatna motivacija to što se sve više raznovrsnih sadržaja odvija upravo u Akademiji, i trudićemo se da ih ubuduće bude još više", kazala je ona.


Foto: Akademija znanja

Direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača izrazio je zadovoljstvo što je TO Budva bila pokrovitelj prvog kvalifikacionog turnira u e-fudbalu koji će se održati u Budvi.

"Imajući u vidu značaj novih vidova tehnologije kao što je gaming, prepoznali smo važnost organizacije jednog ovakvog događaja koji je novitet u Crnoj Gori i koji predstavlja prvi korak pri organizaciji Evropskog prvenstava u e-fudbalu koji će se održati u septembru u Podgorici. Vjerujemo da ćemo nakon završnog turnira imati adekvatnog takmičara koji će predstavljati Crnu Goru kako na Evropskom prvenstvu u Podgorici, tako i na Svjetskom prvenstvu na Baliju", istakao je Kuljača.


Foto: TO Budva

Predsjednik saveza elektronskih sportova Crne Gore(SESCG) Filip Šoć kazao je da su danas održane prve kvalifikacije za završni turnir čiji će pobjednik predstavljati Crnu Goru na Evropskom i Svetskom prvenstvu u e-fudbalu.

"Turnir je počeo nešto prije 10 sati, a igrači su prvo odmjerili snage u grupnoj fazi, a onda i u play off-u. Igrao se mode bo3.
Predstavnici na završnom turniru s prvog kvalifikacionog turnira su: Vučeta Šćepanović, Bojan Tatar, Rade Pavićević, Ivan Ražnatović i Nenad Pejović. Sledeći turnir je u nedelju u Beranama. Naredne subote u Podgorici biće održan i treći kvalifikacioni i sjutradan završni turnir u istom gradu", rekao je on.



Kako je naveo, nagradni fond Evropskog prvenstva je 10.000 eura i preko 30 zemalja je potvrdilo učešće. Prvenstvo će se održati od 6. do 10. septembra u Podgorici.

Nagradni fond Svjetskog prvenstva je 50.000 dolara i održaće se na Baliju u Indoneziji u decembru.

"Gejming industrija je najbrže rastuća industrija u svijetu. Trenutno je prevazišla sve industrije višestruko, a smatra se da je veća i od cijele sportske industrije. U svijetu svakodnevno igrice igra blizu 3.5 milijarde ljudi i igraju se na racunarima, konzolama, simulatorima i mobilnim telefonima. Prosle godine profit e sport industrije je bio blizu 200 milijardi.
Ona iz dana u dan uzima veliki mah, a Crna Gora može da je iskoristi kroz svoje turisticke ponude i da sezonu sa postojeća tri mjeseca produži na šest do 10 mjeseci kroz razne turnire, takmičenja, bootcampove, digital nomad, IT industriju i slično", dodao je Šoć.

Naglasio je da se nada da će se u buducnosti Crna Gora okrenuti više e sportu i informacionim tehnologijama koji su usko povezani, kako bi se iskoristilo sve što oni nude s jedne strane, i ono što Crna Gora njima može ponuditi s druge strane.

"Inače sami e sport sem profesionalnog igranja igrica nudi pravljenje igrica, strimovanje, dizajn, novinarstvo, komenatrisanje, suđenje i mnogo drugih poslova koji imaju i standardni sportovi. A koliko maha e sport uzima u svijetu najavio je i francuski presjednik Makron koji je za 2024. godinu u sklopu Olimpijskih igara u Francuskoj najavio gejming kao sport koji će ući na Olimpijske igre, kao i domaćinstvo tri najjača svetska turnira: Dota 2 international (45 miliona dolara nagradni fond), Counter Strike Major (5 miliona nagradni fond) i
Leauge of Legends svetsko prvenstvo (5 miliona nagradni fond).
I ovime bi Francusku ucrtao kao glavnu e sport deatinaciju u Evropi. Mi s ovim projektom u septembru i sljedeće godine sa cijelim Evropskim šampionatom možemo uraditi slično sa Crnom Gorom godinu dana ranije", zaključio je Šoć.