13-04-2018

U Budvi 558 birača više u odnosu na prethodne izbore

Glasačko pravo u Budvi ima 16.959 birača, a građani će 15. aprila na predsjedničkim izborima moći da glasaju na 27 biračkih mjesta, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije.

U Budvi 558 birača više u odnosu na prethodne izbore | Radio Televizija Budva

Prema podacima DIK-a u Budvi je 2016. godine bilo 16.401 birača, što znači da se broj birača od parlamentarnih izbora 2016. do predsjedničkih izbora ove godine uvećao za 558.

Od oktobarskih izbora do predsjedničkih zakazanih za nedelju, 15. april, broj biračkih mjesta se povećao za jedno.

"Biračko mjesto 6A, koje se nalazi na Slovenskoj plaži se podjielilo na dva biračka mjesta, jer je broj birača prešao zakonski cenzus", istakla je predsjednica Opštinske izborne komisije, Mira Deloik.

Kako ona navodi, novo biračko mjesto (6B) se nalazi prekoputa starog, da bi birači lakše pronašli mjesto gdje trebaju glasati.

U ponoć nastupa izborna tišina uoči predsjedničkih izbora.

Na predsjedničkim izborima učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi biće kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenuja Hazbija Kalač je na trećem mjestu, na četvrtom Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, a na petom Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 532.599 građana.

Građani će moći da glasaju na 1.214 biračkih mjesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednički izbori u nedjelju biće sedmi od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori. Predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, u dva mandata, a Milo Đukanović i Filip Vujanović u tri mandata.