30-06-2020

U CG će moći državljani najmanje 26 država

U Crnu Goru bi, ako budu usvojeni glavni kriterijum Evropske unije (EU) da se računa opadajuća stopa zaraženih sa korona virusom, od prvog jula mogli da uđu državljani najmanje 26 zemalja, među kojima su od država regiona Slovenija i Hrvatska.

U CG će moći državljani najmanje 26 država | Radio Televizija Budva

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) odlučilo je u nedjelju da Crna Gora dalju politiku otvaranja granica uskladi sa politikom i odlukama EU čim one budu konačne i saopštene.

Radio Slobodna Evropa objavio je da se u smjernicama Evropske komisije (EK) o otvaranju vanjskih granica navodi da bi za pozitivnu odluku epidemiološka situacija trebalo da bude uporediva ili bolja od proseka u EU.

Stopa zaraze, prema tim smjernicama, trebalo bi da bude maksimalno 16 novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika, u posljednjih 14 dana.

Agencija MINA podatak o broju oboljelih obradila je koristeći kao izvore Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Worldmeters, a uzeta je promjena broja novo inficiranih od 14. do 28. juna koja je preračunata na stopu od 100 hiljada stanovnika za svaku od posmatranih država.

MINA je analizirala podatke iz država EU, država regiona, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Rusije, Turske, Švajcarske, Kanade.

Prema tom kriterijumu u Crnu Goru neće moći da uđu državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova, SAD, Rusije, Bugarske, Izraela, Portugala, Rumunije, Švedske, Lihtenštajna.

U Crnu Goru će, između ostalih, moći da uđu državljani Slovenije, Hrvatske, Austije, Belgije, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Japana, Norveške, Poljske, Slovačke, Španije, Švajcarske.

U analiziranom periodu Srbija ima 24,8 novo oboljelih na 100 hiljada, a Crna Gora 24,7.

Slobodna Evropa piše da i ako se usvoje preporuke EK, one nijesu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mjera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da indivudualno uvede ili ne, dodatne preventivne mjere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice.