19-06-2020

U Crnoj Gori 207 osoba u samoizolaciji

U Crnoj Gori trenutno se 207 osoba nalazi u samoizolaciji, kazala je Sanja Medenica iz Operativnog štaba za praćenje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni, dodajući da se taj broj stalno mijenja.


Foto: Ilustracija

Ona je, gostujući u jutarnjem porgramu televizije Vijesti, rekla da se testiraju sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim od koronavirusa.

Prema njenim informacijama, četiri osobe koje su trenutno na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore su u stabilnom stanju.

Medenica je kazala da su trenutno epidemiološke službe na terenu u Rožajama i na Cetinju.

Kako je navela, s obzirom da se dolaskom turista povećava i rizik širenja virusa napravili su "draft" plan kako da reaguju u tom slučaju.

"U draft verziji je predviđeno da, u slučaju da se turista zarazi u Crnoj Gori, tu će se i liječiti kao i naši građani. U hotelu će biti osoba kome će se turista obratiti ukoliko ima simptome virusa, napravljen je put ko se kome i gdje javlja”, navela je Medenica.

Kako je kazala, za privatni smještaj vlasnici će biti obavezni, da ukoliko njegov gost ima respiratorni problem prijavi slučaj.

"Imaće sve informacije kome šta i gdje treba da se javi", rekla je Medenica.

Prema njenim riječima, to je samo verzija drafta o kojoj će javnost biti detaljno obaviještena u narednim danima.

Ona je rekla da će se danas održati sjednica NKT, nakon čega će građani biti obavješteni o mjerama.

"Moramo da nastavimo da radimo kao na početku prvog epidemiološkog talasa. Uvijek sam na oprezu, znamo kako za trenutak može da se promijeni situacija. Prevetivne mjere su veoma značajne. Higijena, maske i distanca obavezna“, poručila je Medenica.





Izvor: Mina