18-05-2019

U Crnoj Gori 29.000 turista, najviše ih je na budvanskoj rivijeri

U Crnoj Gori trenutno boravi 29 hiljada turista, deset odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević.

U Crnoj Gori 29.000 turista, najviše ih je na budvanskoj rivijeri | Radio Televizija Budva

"Najviše turista boravi na budvanskoj rivijeri, Herceg Novom i Ulcinju. Na crnogorskoj obali dominiraju gosti iz Rusije, zatim slijede Njemačka, Srbija, Austrija, Francuska i Albanija", kazala je Vukčević agenciji Mina-business.

Ona je navela da se bilježi solidna popunjenost i na sjeveru države, gdje trenutno borave organizovane grupe turiste iz Njemačke, Francuske, Izraela, Rusije i Kine.

Vukčević je rekla da su u NTO-u, sudeći prema informacijama hotelijera i podacima relevantnih institucija, zadovoljni ovogodišnjom predsezonom.

"Prvi gosti su stigli u već početkom marta, a hotelijeri za prva tri mjeseca bilježe rast gostiju od 44 odsto, što nam govori da naši gosti dominantno dolaze u hotele“, dodala je Vukčević.

Tokom prva tri mjeseca ove godine u hotelima i privatnom smještaju boravilo je preko 166 hiljada turista, odnosno 38 odsto više, koji su ostvarili preko 645 hiljada noćenja, 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"Prema našem brojnom stanju koje obrađujemo svake sedmice od početka godine, do danas nijesmo zabilježili nijedan pad, a prosječna stopa rasta turista iznosi 20 odsto“, saopštila je Vukčević.

Prema njenim riječima, na oba crnogorska aerodroma do maja je opsluženo preko 480 hiljada putnika, što je 40 hiljada više u odnosu na prošlu godinu.

"Takođe, Nacionalni parkovi bilježe rast broja posjetilaca od 20 odsto, što nam pokazuje da je taj segment ponude sve atraktivniji“, kazala je Vukčević.

Kada se govori o finansijskim pokazateljima, ukupni namjenski prihodi, koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine zaključno sa 16. majem, iznose skoro 530 hiljada EUR, što predstavlja rast od 25 odsto u odnosu prošlu godinu.

Na pitanje da li su loše vremenske prilike u aprilu i maju uticale na broj turista, Vukčević je odgovorila da gosti koji dolaze u predsezoni uglavnom dolaze posredstvom unaprijed ugovorenih agencijskih aranžamana tako da vremenske prilike ne utiču na njihov dolazak.

"O tome govori podatak da smo tokom prvomajskih praznika i pored lošijih vremenskih uslova imali rast turista od čak 22 odsto. Nažalost, kišovito vrijeme jeste uticalo na manji procenat domaćih gostiju, koji iz tog razloga tokom praznika nijesu tradicionalno proveli odmor na crnogorskoj obali i planinama“, objasnila je Vukčević.

Komentarišući najave hotelijera i ugostitelja za ovu ljetnju sezonu, Vukčević je kazala da u NTO-u, kao i do sada, u glavnoj turističkoj sezoni očekuju maksimalnu popunjenost kapaciteta kako na primorju tako i na sjeveru.

"Dobra uvertira za uspješnu turističku sezonu je jedna od najznačajnih manifestacija koja će svakako obilježiti ovu turističku godinu i početak glavne sezone, Igre malih zemalja Evrope koje će privući više od dvije hiljade učesnika i preko 200 medija i samim tim imati nemjerljive promotivne efekte za našu destinaciju“, smatra Vukčević.

Prema njenim riječima, ono što će doprinijeti dobrim turističkim rezultatima jeste i činjenica da je Crna Gora preko crnogorskih aerodroma ove godine povezana sa 68 destinacija svijeta.