08-03-2021

U Crnoj Gori do sada vakcinisano 2.406 osoba

U Crnoj Gori je do sada protiv koronavirusa vakcinisano 2.406 osoba, odnosno 0,4 odsto stanovništva, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

U Crnoj Gori do sada vakcinisano 2.406 osoba | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustacija

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori je počela 20. februara, a prva osoba koja je primila rusku vakcinu, proizvođača Sputnjik, je korisnik Doma za stare u Risnu.

Prve doze vakcina protiv Covid-19 u Crnu Goru su stigle sredinom februara, kada je na podgoričkom aerodromu delegacija Vlade dočekala kontigent od dvije hiljade doza vakcina Sputnjik V, koje je Srbija donirala Crnoj Gori.

Nakon toga u Crnu Goru je stiglo pet hiljada doza vakcine Sputnjik V iz Rusije, a potom još 30 hiljada doza kineske vakcine Sinofarm.

Danas je u Crnu Goru stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, od ukupno 50 hiljada ugovorenih doza tog proizvođača.

Kako je saopšteno iz Vlade, Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

„Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u toku pregovori za kupovinu još 201.200 doza Sinofarm vakcina.

„Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke koje Crna Gora očekuje u okviru COVAX programa“, kazali su iz Vlade.

Oni su podsjetili da su u toku i pregovori sa kompanijom Pfizer/Biontech o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

Kako su naveli, pored tih pregovora, Evropska unija je, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja Zapadnog Balkana.

Iz Vlade su kazali da su, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja Zapadnog Balkana vakcinama u okviru tog mehanizma.

„Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača Pfizer Biontech“, dodaje se u saopštenju.


Mina