02-07-2021

U Crnoj Gori nije registrovan delta soj, IJZ pojačao nadzor

U Crnoj Gori još nije registrovan delta soj koronavirusa, ali istraživanja ukazuju na to da će do kraja avgusta on biti dominantan u svijetu, kazala je epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

U Crnoj Gori nije registrovan delta soj, IJZ pojačao nadzor | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ona je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih epidemioloških mjera, objasnila da ne postoje razlike u simptomatologiji koje bi mogle da ukažu na to da li je neka osoba zaražena delta ili britanskim sojem koronavirusa.

Na pojavu delta soja koronavirusa, kako je navela, može da ukaže nagli porast broja novih slučajeva infekcije.

„Delta soj još nije registrovan u Crnoj Gori, međutim, neke projekcije već ukazuju na to da će on do kraja avgusta biti dominantan soj u cijelom svijetu“, rekla je Popović Samardžić.

Ona je kazala da je IJZ pojačao nadzor i da prati broj novih slučajeva infekcije, navodeći da u Crnoj Gori još nije zabilježen takav drastičan porast.

Govoreći o inicijativi Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja je u povoju, Popović Samardžić je navela da će Crna Gora nakon potpisivanja određenog sporazuma moći da šalje izvjestan broj PCR testova na sekvenciranje u neku od akreditovanih laboratorija ECDC-a, gdje će se vršiti procjena da li se u uzorcima nalazi delta soj.

Dostupni podaci, kako je rekla, pokazuju da je delta soj transmisivniji od alfa soja za 40 do 60 odsto i da dovodi do naglog porasta broja slučajeva.

„Iako ovo zabrinjava, ono što je ohrabrujuće je to što istraživanja pokazuju da su osobe vakcinasane sa obje doze vakcine protiv COVID-19 značajno više zaštićene nego nevakcinisani ili djelimično vakcinisani“, naglasila je Popović Samardžić.

Kako je navela, studija koju je radio Institut za javno zdravlje Engleske pokazala je da je rizik od hospitalizacije kod kompletno vakcinisanih 94 odsto manji nego kod nevakcinisanih.

U zaključku tog instituta, kako je dodala, navodi se da je vakcinacija protiv COVID19 spriječila 7,2 miliona novih slučajeva infekcije i između 26 hiljada i 28 hiljada smrtnih slučajeva.

Popović Samardžić je poručila da vakcine štite od teških formi bolesti i fatalnih ishoda u najvaćem broju i kod infekcija izazvanih mutiranim sojevima.

„Bez stalnog poštovanja protivepidemijskih mjera i nastavka pozitivnog trenda vakcinisanja stanovništva izostaće rezultat, opet ćemo imati isti scenario, od koga svi želimo da pobjegnemo, a to je povećan broj slučajeva, hospitalizovanih“, kazala je Popović Samardžić.

Ona je dodala da je vrijeme kada postoji niska stopa oblijevanja idealno za vakcinaciju, jer je vjerovatnoća zaražavanja između dvije doze niža.

„Londonski Imperial College utvrdio je da se broj zaraženih u Velikoj Britaniji udvostručavao za 11 dana, a najveći broj novootkrivenih slučajeva je bio u starosnim grupama od pet do 12 i od 18 do 24 godine“, kazala je Popović Samardžić.

Ona je pozvala sve, a prije svega mlade koji trenutno u velikoj mjeri “upravljaju pandemijom”, da se pridržavaju mjera i što prije vakcinišu kako bi zaštitili sebe i najbliže.

Popović Samardžić je kazala da je do sada urađeno 5.689 PCR testova za turiste.

Kako je navela, od tog broja 44 turista bilo je pozitivno na koronavirus, odnosno 0,7 odsto.

„Svakodnevno prikupljamo podatke o broju turista koji su ušli u Crnu Goru, o rezultatu njihovog testa - bilo kada napuštaju Crnu Goru, bilo kada razvijaju simptome, odnosno kada se posumnja da je došlo do inficiranja“, dodala je Popović Samrdžić.

Ona je kazala da je trenutno broj novoregistrovanih slučajeva infekcije najniži od juna prošle godine.

Kako je navela, prosječan broj novoregistrovanih posljednje sedmice bio je 16 i bilježi se kontinuirani pad tog indikatora od marta ove godine.

„Od prosječnog broja testiranih osoba, koji je u posljednjoj sedmici bio 1.215, pozitivmih rezultata na koronavirus je bilo 1,28 odsto, a u posljednje dvije sedmice 1,39 odsto“, precizirala je Popović Samardžić.

U Crnoj Gori hospitalizovana je 31 osoba, a 14-dnevna kumulativna incidencija novih slučajeva na 100 hiljada stanovnika iznosi 38,95.

To je, kako je dodala, najmanja vrijednost tog indikatora od septembra prošle godine i već drugu sedmicu je ispod vrijednosti 50.

Popović Samardžić je dodala da, u odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Španije, Turske i Grčke.

„Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja dnevne incidencije na milion stanovnika tokom sedmodnevnog presjeka od 11 zemlja Evropske unije (EU)“, kazala je Popović Samardžić..

Crna Gora je, kako je navela, procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU.

Odgovarajući na pitanje novinara, Popović Samardžić je kazala da su ohrabrujući rezultati serološkog istaživanja koje je sprovedeno u Domu za stare u Risnu.

Ona je rekla da je od 191 vakcinisanog štićenika u Domu za stare u Risnu, 188 razvilo jako dobar odgovor na datu vakcinu, a samo kod tri osobe nijesu registrovali antitijela nakon imunizacije.

Popović Samardžić je navela da je slična situacija u dva doma za stare u Danilovgradu, gdje je od 50 korisnika u oba doma, registrovano samo kod četiri osobe da nemaju antitijela.

Epidemiološkinja u IJZ Marija Božović kazala je da je, s obzirom na to da je počela ljetna turistička sezona, Institut pripremio preporuke za organizaciju i održavanje događaja sa muzičkim sadržajem na otvorenim površinama.

Ona je objasnila da posjetioci na muzički događaj mogu ući uz posjedovanje negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati, ili pozitivnog rezultata PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 90 dana.

Božović je rekla da posjetioci na muzički događaj mogu ući i ukoliko imaju pozitivan rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG, koji nije stariji od 90 dana ili dokaz da je prošlo 14 dana od potpune vakcinacije.

Kako je navela, organizatori bi trebalo da obezbijede što više ulaza i izlaza, koji će biti dovoljno udaljeni i jasno obilježeni.

„Ako su organizovani polasci autobusom, važno je naglasiti da po važećim mjerama svi u autobusu treba da nose maske, u redu može da sjedi po jedna osoba, a razmak među putnicima treba da bude takav da će jedna osoba sedeti na lijevoj, a druga na desnoj strani“, objasnila je Božović.

Na pitanje da li IJZ slao u inostranstvo uzorke na novi delta soj koronavirusa, ona je odgovorila odrično.

„Nemamo ni indikaciju da za sada postoji mogućnost prisustva delta soja koronavirusa kod nas. Nema opuštanja, jer ako delta soj nije danas prisutan, može biti za par dana ili mjesec. Sve zavisi od nas, našeg ponašanja i odgovornosti“, rekla je Božović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove (UiP) Ilir Harasani rekao je da je UiP pripremila plan za pojačani nadzor tokom turističke sezone.

„Znači da ćemo biti prisutni u primorskim gradovima i na planinskim centrima, to jeste na Žabljaku, Durmitoru, u Kolašinu“, rekao je Hasani.

On je kazao da će na crnogorskom primorju tokom naredna dva mjeseca boraviti veći broj inspektora, oko 70, u cilju pojačanih kontrola i inspekcijskog nadzora.

„Većina opština na primorju je oformila lokalno koordinaciono tijelo za praćenje turističke sezone, u čiji rad su uključeni i inspektori UiP-a, kako bi zajedničkim djelovanjem preventivno intervenisali u sprovođenju nadzora i očuvanju trenutne epidemiološke situacije”, dodao je Hasani.

On je najavio da će UiP, što se tiče organizovanja manifestacija na otvorenom, vršiti pojačan nadzor, u skladu sa mjerama koje su u tom trenutku na snazi.

Hasani je poručio da je zajednički cilj svih organa vlasti da se očuva zdravlje građana i trenutno povoljna epidemiološka situacija i da će UIP u tom dijelu aktivno sprovoditi sve mjere i radnje u cilju realizacije uspješne turističke sezone.