29-03-2020

U Italiji se dijele bonovi za najsiromašnije

Najsiromašnijim građanima Italije, koji su najviše pogođeni prekidom ekonomske djelatnosti zbog pandemije koronavirusa, biće podijeljeni bonovi za hranu, saopštio je italijanski premijer Giuseppe Conte, prenosi agencija Mina.

U Italiji se dijele bonovi za najsiromašnije | Radio Televizija Budva


Foto: Reuters/Alberto Lingria

„Vlada je deblokirala sredstva u iznosu od 400 miliona eura, namijenjena opštinama koje će ih podijeliti onima koji nemaju novca za hranu, rekao je Conte.

On je poručio da će to omogućiti izdavanje bonova za hranu.

"Moramo napraviti lanac solidarnosti, niko neće ostati sam. Naša zadatak je da osiguramo gotov novac porodicama, poduzećima i radnicima", rekao je Conte.

Na Siciliji su kupci u četvrtak htjeli izaći iz trgovačkog centra ne plativši namirnice koje su uzeli, rekavši da više nemaju novca za hranu. Italijanski mediji pišu o pritisku na trgovce da puste kupce s prehrambenim artiklima koje nijesu platili.

Kao i u čitavom Mezzogiornu, radom na crno prehranjuje se veliki dio sicilijanskog stanovništva. Ta domaćinstva nemaju pravo na pomoć koju je Vlada namijenila onima koji gube prihode zbog naglog usporavanja ekonomije kao posljedice pandemije.