14-07-2020

U Italiji uvedene nove zaštitne mjere: Diskoteke zatvorene, maske obavezne

Nove mjere vlade Italije, koje stupaju na snagu danas, podrazumijevaju obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odlaganje otvaranja diskoteka, veću kontrolu i sankcije za sve koji ne poštuju mjere, dok će se neke mjere odnositi i na avionski saobraćaj.



Vlada je na osnovu podataka o zarazi odlučila da produži mnoge zabrane koje su već na snazi ali i da doda neke nove koje su potrebne ne bi li se potpuno zaustavilo širenje zaraze, prenosi RTS.

Ministar zdravlja Roberto Speranca potvrdio je obavezu nošenja maske u svim zatvorenim javnim mjestima – u prodavnicama, restoranima, poštama i kafićima onda kada osoba ustaje od stola.

Maska ostaje obavezna i kod frizera, u teretani, u prevozu, bioskopima, pozorištu i vozovima. Što se pozorišta tiče mjesta će biti unaprijed dodijeljena i maksimalan broj osoba koje mogu da prisustvuju predstavi je 1000 na otvorenom i 200 osoba u zatvorenoj sali.

Vlada je promijenila mišljenje i odlučila da ne otvori diskoteke kao i da ne dozvoli nikakve manifestacije na otvorenom poput sajmova, vašara i slično.

Od danas je moguće skinuti maske na otvorenom što je do sada bila obaveza, naravno uz održavanje socijalne distance. Ova pravila bi trebalo da važe do kraja jula ali svaki region ima pravo da donese svoju zasebnu odluku.

Pojačane kontrole u kafićima, restoranima, poštama

Još jedna važna stvar vezana za ovaj novi dekret su i kontrole i sankcije koje će biti pojačane na mjestima na kojima se okuplja više ljudi poput kafića, restorana, pošti i javnih servisa kao i na plažama.

Ko ne poštuje pravila može biti kažnjen visokim kaznama poput oduzimanja dozvole za rad i privremenog zatvaranja lokala.

Ostaje i dalje obaveza koja važi za vlasnike restorana i ljude koji u njima rade a to je da uzimaju podatke od klijenata i da te podatke čuvaju 14 dana.

Što se tiče avionskog saobraćaja italijanska vlada razmatra proširivanje liste nacija koje neće moći da uđu u Italiju.

Pored 13 zemalja koje imaju zabranu, ministarstvo zdravlja Italije prati epidemiološku situaciju u drugim zemljama u kojima još uvijek cirkuliše virus u velikoj mjeri.

Za sve ostaje karantin od 14 dana sem ukoliko dolaze iz jedne od zemalja Evropske unije i Vlada razmatra da uvede obavezni karakter jer je primijećeno da onaj koji zavisi samo o „dobroj volji" osobe nije funkcionisao.





Izvor: FosMedia