04-05-2020

U karantin i samoizolaciju poslato 10.016 osoba

Sanitarni inspektori su u periodu od 15. marta do 24. aprila izdali 8.221 rješenje o samoizolaciji i 1.795 rješenja o stavljanju lica u karantin, saopštila je glavna

U karantin i samoizolaciju poslato 10.016 osoba | Radio Televizija Budva

"Svi inspektori testirani na kovid-19. Rezultati negativni": Orban

Orban je kazala da su svi inspektori koji su angažovani na poslovima sprečavanja unošenja i širenja Kovida -19 testirani na virus korona i da su rezultati testova negativni.

„Sanitarni inspektori vrše nadzor na graničnim prelazima od 26. januara ove godine. U periodu od 15. marta do 24. aprila izdato je 8.221 rješenje o samoizolaciji i 1.795 rješenjao stavljanju lica u karantin”, kazala je Orban u intervjuu za Dan.

Kako je kazala, vrlo mali broj stranih državljana koji su pokušali da napuste zemlju, a nije im bio dozvoljen izlazak od strane susjednih zemalja, rješenjem su stavljeni u karantin prvih 14 dana, a nakon toga su proveli 14 dana u samoizolaciji. Za neka od tih lica je organizovan odlazak iz Crne Gore.

“Na graničnim prelazima Zdravstveno-sanitarna inspekcija za sva lica kojima je Naredbom dozvoljen ulazak izdaje rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, stavljanju u samoizolaciju i o smještanju u karantin. Lica su dolazila iz raznih krajeva svijeta, a najčešće vazdušnim saobraćajem”, kazala je ona.

Dodaje da je sanitarna inspekcija imala adekvatnu zaštitnu opremu i odgovarajuća dezinfekciona sredstva.

“Svi zdravstveno-sanitarni inspektori, kao i inspektori koji su dobili ovlašćenja od starješine organa u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru koji su radili na poslovima sprečavanja unošenja i širenja Kovida-19 su testirani. Rezultati testova su negativni”, kazala je inspetorka.

Pored pojačanog nadzora, sanitarna inspekcija obavlja svoje redovne aktivnosti kao što su kontrole pri uvozu, izdavanje sanitarnih saglasnosti, a pored toga se vrši i nadzor po prijavama građana.

U cilju sprečavanja importacije i širenja zarazne bolesti izazvane novim sojem korona virusa u zemlji, kao i na graničnim prelazima, Zdravstveno-sanitarna inspekcija u skladu sa Zakonom o zaštiti vrši nadzor nad licima koja ulaze u zemlju na graničnim prelazima (kopnenim, aerodromima, lukama). U skladu sa Naredbom dozvoljen je ulazak crnogorskih građana i stranih lica koja imaju privremenu ili stalnu dozvolu za boravak u Crnoj Gori.

Izvor:RTCG