20-09-2018

U metropoli turizma zapošljen rekordan broj sezonskih radnika

Budvanska rivijera ove godine okrenuta je domaćem kadru za zapošljavanje. Poslodavci su i ove godine raspisali oglase za 4.800 radnika. Najviše su traženi kuvari, konobari, poslastičari, sobarice, servirke...

U metropoli turizma zapošljen rekordan broj sezonskih radnika | Radio Televizija Budva

Angažovali smo veliki broj lica iz Budve, a i sa evidencije drugih biroa. Do 1. septembra, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na sezonskim poslovima angažovano je oko 9.000 domaćih radnika.

No, to nije konačna brojka, jer Poreska uprava treba da dostavi pokazatelje o prijavama na obavezno socijalno osiguranje. Osim kvalifikovanih i radnika na pomoćnim poslovima iz Crne Gore ove godine je bilo angažovano i oko 20 odsto stranaca, prenose Dnevne novine.

Uslovi rada

“Poslodavci koji su se Zavodu obraćali za radnu snagu nudili su, uglavnom, povoljne uslove za rad, obezbijeđen smještaj i ishranu. Plate su se kretale u rapsonu između 210 i 350 eura za nekvalifikovane poslove i od 350 do 600 pa i više za kvalifikovane radnike”, kaže načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima mr Sonja Ivanović.

U našem gradu zaposlen je rekordan broj sezonskih radnika. Birou rada Budva poslodavci su tražili blizu 5.000 sezonaca.

Iz Kancelarije Biroa rada Budva iskazuju zadovoljstvo masovnošću sezonskog zapošljavanja. Po riječima Nebojše Vujačića, postignut je rekord u odnosu na prethodne godine.

“Na sezonskim poslovima nalaze se 782 lica sa budvanske evidencije. Poslodavci su i ove godine raspisali oglase za 4.800 radnika. Najviše su traženi kuvari, konobari, poslastičari, sobarice, servirke… Angažovali smo veliki broj lica i sa evidencije drugih biroa. Uspjeli smo, uglavnom, da zadovoljimo potražnju za sezonskim radnicima”, ističe Vujačić.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” prednost, uobičajeno, daje domaćim radnicima. Tokom priprema za sezonu sarađuju sa ZZZCG, stručnim školama, a ove godine održan je i Sajam zapošljavanja.

Rekord u Budvi

"Poznati smo kao kompanija koja zapošljava većinom domaće radnike, tako je bilo i ove godine, ali u onim zanimanjima gdje nije bilo moguće naći domaću radnu snagu, mi smo zaposlili strance", naglašava PR menadžerka Budvanske rivijere Jelena Kaluđerović.

Zaposlili su, kako navodi, oko 560 izvršilaca iz Crne Gore i 14 stranaca.

"Svim odgovornim i vrijednim radnicima HG “Budvanska rivijera” nudi povoljne uslove za rad uz smještaj, tri obroka, radno vrijeme i slobodan dan. Radnicima su uplaćeni prekovremeni i noćni sati", objašnjava Kaluđerović.

Njenu priču dijele kako oni koji godinama rade sezonski u tom preduzeću, tako i sezonci.

"Već četiri sezone radim kao pomoćni radnik u kuhinji hotela “Slovenska plaža”. Smatram da je ovo jedan od boljih hotela na Crnogorskom primorju. Pružaju nam i smještaj i hranu, što je svakako prednost u odnosu na ostale hotele", kaže Majda Isović.

Sanja Pešić, iako joj je ovo prva sezona, ipak, svima preporučuje ovaj kolektiv.

"Uslova rada su odlični. Plata je redovna, a pored toga obezbijeđen nam je smještaj i sva tri obroka, što je za nas mlade zaista važno", ističe Pešić.
Analiza

Njena koleginica Marija Sekulić već treću godinu radi na recepciji hotela. Zadovoljna je, kaže, dinamičnim poslom i saradnjom sa kolegama.

No, nijesu svi poslodavci isti. Iz razgovora sa onima, koji su se vratili sa sezonskog rada, Zavod bilježi i neke primjedbe.

"Prigovora je bilo, prije svega, na smještaj, na rad u dvije smjene, rad dvokratno, nekad i trokratno što im nikako ne daje mogućnost da imaju privatne obaveze. Zatim, poslodavci većinom traže žensku radnu snagu", navodi Sonja Ivanović.

Ona poručuje poslodavcima da porade na tome da uslovi za sezonske radnike budu naredne godine malo bolji.

Zaposleni u Zavodu uradiće analizu ove turističke sezone. Na osnovu dobijenih odgovora od sezonaca i poslodavaca kreiraće mjere kako bi unaprijedili uslove rada i motivisali nezaposleni sa evidencije da prihvataju sezonske poslove.