09-08-2018

U nedjelju prva podvodna izložba u Crnoj Gori

U akvatorijumu kotorskog zaliva, ispred Instituta za biologiju mora, u nedjelju 12. avgusta, biće organizovana prva podvodna izložba u Crnoj Gori. Izložba se organizuje u okviru Kotor Arta. Riječ je o izložbi pod nazivom "Živo more Crne Gore", autora Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjca.

U nedjelju prva podvodna izložba u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Biće to prilika za ljubitelje ronjenja, čak i one bez ronilačkog iskustva, kao i zaljubljenike u podmorski ekosistem, da vide jedinstvenu izložbu pod vodom na kojoj će biti prikazani organizmi koji nastanjuju crnogorsko podmorje saopštila je PR kotorskog Insituta, Branka Pestorić, prenosi Radio Kotor.

"Riječ je o plastificiranim fotografijama, koje će biti postavljene ispod vode na pola ili metar dubine, pričvršćene koncima za bove koje plutaju po površini. Biće prikazano podmorje, morski organizmi i makroelementi, odnosno detalji morskih organizama", kazala je Pestorić.

Kadrovi podmorja ovjekovječeni su fotoaparatom, a zatim slike izrađene u veličini 30×40 cm. Izložba nije prodajnog karaktera, pa ako i bude bilo zainteresovanih da tim jedinstvenim kadrovima oplemene stan, kancelariju ili neki drugi prostor, to ovoga puta neće biti moguće.

Osim jedinstvene izložbe pod vodom, događaj ima i edukativni karakter. Naime, biće to prilika i za one koji nikada nijesu ronili sa profesionalnom opremom i instruktorima da se oprobaju u tom "zanatu".

"Izložba će trajati od podne do 4, 5 sati poslijepodne, u zavisnosti od broja zainteresovanih. Pravićemo grupe od 10, maksimum 15 osoba na pola sata, zbog ograničenog broja ronilačke opreme i instruktora koji će asistirati. Željeli smo na ovaj način da, osim izložbe, privučemo ljude da probaju zaron sa opremom i stručnim licima", istakla je Pestroić.

Organizatori izložbe žele na taj način da ukažu na podvodni ekosistem kojem je potrebna veća zaštita i očuvanje, da utiču na svijest ljudi da se sa većim senzibilitetom odnose prema morskom biodiverzitetu koji “trpi” zbog spoljnih uticaja, na što naučni saradnici Instituta konstantno upozoravaju.

Inače, autori izložbe, Ivana i Janez Kranjc vlasnici su ronilačkog kluba Svijet ronjenja u Srbiji. U početku su se ronjenjem bavili rekreativno, zatim profesionalno, da bi na kraju pasiju prema ronjenju prenijeli na fotografiju.

Zahvaljujući ronjenju obišli su sva svjetska mora – Južna Afrika, Maldivi, Crno more i druge. Ambasadori su kompanije za ronilačku opremu Maris, a iza njih je veliki broj izložbi u Srbiji, dokumentarnih filmova, stalni su saradnici časopisa Nacionalne geografije Srbije, a njihove fotografije objavili su brojni eminentni ronilački časopisi širom svijeta.

Izložba se organizuje u okviru Kotor Arta.