18-03-2019

U okviru kampanje Budi odgovoran izrečeno osam novčanih kazni

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 24 pritužbe, na osnovu kojih je izrečeno osam novčanih kazni od 200 do 700 EUR.

U okviru kampanje Budi odgovoran izrečeno osam novčanih kazni | Radio Televizija Budva

Najveća kazna od 700 EUR izrečena je ugostiteljskom objektu Intermeco u Podgorici, jer su prilikom kontrole u njemu zatečena dva radnika bez sanitarnih knjižica.

Na osnovu više prijava o nelegalnom priređivanju igara na sreću, obavljena je kontrola objekata Donje Luge, Riki klub, The Clock, As i Gagao u Podgorici, u kojima nijesu nađeni ugovori i prijave na obavezno socijalno osiguranje, zbog čega su im izrečene novčane kazne od po 200 EUR. Sa 300 EUR je kažnjen objekat Sur Greta, u kojem nije utvrđen sedmični odmor.

Inspektori su sa 200 EUR kaznili i prodavnicu Grim u Nikšiću, prijavljenu za neizdavanje fiskalnih računa.

Pritužba da autoprevoznik Dačević i kompanija Borovnik iz Nikšića voze neispravan autobus na liniji Podgorica – Nikšić, proslijeđena je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Nadležnima je proslijeđene i prijava da je u kompaniji Željeznička infrastruktura obavljeno nezakonito uvećanje zarada menadžmentu.

Prilikom kontrole Wellnes akademije u Podgorici, inspektori su izdavanjem prekršajnog naloga kaznili zaposlenog koji je zatečen u bez dozvole za privremeni boravak i rad.

Prosvjetna inspekcija je, kako se navodi u odgovoru na prijavu, konstatovala da je Medical SPA Asocijacija Crne Gore iz Podgorice osnovana kao nevladina organizacija, a ne kao organizator obrazovanja odraslih. Utvrđeno je i da Wellness Akademija nije licencirana kao organizator obrazovanja odraslih, pa je prosvjetni inspektor ukazao odgovornom licu na utvrđene nepravilnosti.

Prekršajni nalog izdat je i salonu namještaja Midl u Budvi, koji je kontrolisan zbog prijave o neizdavanju fiskalnih računa.

Inspektori su kontrolom optike Optotim u Podgorici ustanovili da zaposlenom nije u cjelosti isplaćena otpremnina, zbog čega je poslodavcu naloženo da to uradi. Inspektori su naložili i otklanjanje nepravilnosti utvrđenih prilikom kontrole restorana Monte Karlo u Beranama, kao i preduzeća Any Enginering u Podgorici i Montenegro Wood Sancakli Mobilya u Rožajama.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu restorana Rio u Ulcinju, diskonta bez naziva u Plavu i lokala Verige u Lepetanima, jer su bili zatvoreni.

Prilikom kontrole limarske radnje bez naziva u Podgorici utvrđeno je da je prijava neosnovana, dok su pritužbe na supermarket Conto u Nikšiću i restoran-piceriju Garden u Podgorici u proceduri.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontorle frizerskog salona, radnje Foto Dejo i Tehno Coda u Podgorici, auto-otpada Sahiti u Beranama i rent-a-cara Dankar i butika Palm u Budvi.

Građani su se u okviru kampanje ove sedmice žalili i na sječu šume.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.