12-07-2018

U petak predstava "Barufe"

Na sceni između crkava u petak 13.jula sa početkom u 21 čas, biće izvedena predstava "Barufe", u režiji Vita Taufera, nastala po tekstu Karla Goldonija "Ribarske svađe" u adaptaciji Predraga Lucića.

U petak predstava

Predstava je rađena u koprodukciji Gledališča iz Kopera, Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta, Istarskog narodnog kazališta iz Pule i Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice.



Obrazlažući svoj rad na ovom tekstu, Lucić je istakao:

"U melodioznom i pitoresknom govoru Goldonijevih Ćozota osjetili smo zov da pozorišno progovorimo na tri jezika – italijanskom, slovenačkom i hrvatskom – i na bogatim dijalekatskim varijetetima Istre, Krasa i Trsta. U Goldonijevoj ljudskoj, a ne božanskoj komediji, pronašli smo komički ključ za iščitavanje teško popravljivih ljudskih naravi i još komplikovanijih društvenih odnosa, gdje gotovo da i nema sklada izuzev – svađalačke harmonije", kazao je Lucić.



Reditelj predstave, Vito Taufer, kazao je da je Lucićeva adaptacija Goldonijeve komedije ‘Ribarske svađe’ prenesena iz Mletačke lagune u Istru, u vrijeme Austrougarske monarhije, i predstavlja svojevrsnu metaforu današnje Evropske unije.

U predstavi igraju: Gojmir Lešnjak Gojc, Maša Grošelj, Rok Matek, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec, Nika Ivančić, Petra Blašković, Luka Cimprič, Marjuta Slamič, Iztok Mlakar, Andrej Zalesjak, Patrizia Jurinčič i Kristijan Guček.