25-03-2019

U Petrovcu obuka za stručne radnike o zaštiti i podršci djeci s iskustvom vršnjačkog nasilja

U Petrovcu će danas i sjutra biti održana obuka za profesonalce, čija je tema Zaštita i podrška djeci s iskustvom vršnjačkog nasilja.

U Petrovcu obuka za stručne radnike o zaštiti i podršci djeci s iskustvom vršnjačkog nasilja | Radio Televizija Budva

"Oko 40 psihologa, pedagoga, socijalnih i prosvjetnih radnika iz nekoliko crnogorskih opština naredna dva dana će uz pomoć psihološkinje Elle Selak Bagarić iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, edukovati o traumi vršnjačkog nasilja, razgovorima i intervencijama sa djecom koja u njemu učestvuju i njihovim tretmanom", navodi se u saopštenju.

Ova obuka se održava u okviru projekta „Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama“, koji sprovodi udruženje Roditelji, sa partnerima NVO Juventas, Unija srednjoškolaca, Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU i Ministarstvo javne uprave.

Obuka se održava u hotelu Palas. Za sva dodatna pitanja smo na raspolaganju na broj telefona +382 020 51 19 83 ili putem maila udruzenje.roditelji@gmail.com

O projektu:

„Koalicija protiv vršnjačkog nasilja“ u crnogorskim školama projekat je koji se realizuje od marta 2018. godine, u okviru kojeg je planiran razvoj kapaciteta i odgovora u stvaranju zaštitnih mehanizama od vršnjačkog nasilja za učenike osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori.

Do sada je odrađena procjena institucionalnih mehanizama za prevenciju vršnjačkog nasilja i socijalnih servisa koji se nude učenicima, kroz istraživanja i analize, kao i istraživanje stavova učenika, nastavnika i roditelja o njihovoj percepciji, mišljenjima i stavovima o pojavi vršnjačkog nasilja, njegovim uzrocima i oblicima u kojima se javlja, kao i izvorima podrške i mehanizmima zaštite. Istraživanje je sprovedeno u 18 opština, od 1. oktobra do 16. novembra, 2018.godine, obuhvatilo je 75 osnovnih i 41 srednju školu u Crnoj Gori.

U toku je izrada Nacionalnog plana za prevenciju i djelovanje protiv vršnjačkog nasilja, a radiće se i na unaprijeđenju kvalitet opštih i lokalnih politika i socijalnih servisa za žrtve i počinioce vršnjačkog nasilja, kroz zajedničku koaliciju lokalnih uprava, škola, roditeljskih/ učeničkih udruženja, centara za socijalni rad i centara bezbjednosti u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Baru.

Oformljena je i Mreža za borbu protiv vršnjačkog nasilja u kojoj su organizacije koje se bave vršnjačkim nasiljem kroz svoje aktivnosti, a koje će u narednom periodu intenzivno sarađivati u cilju povećanja saradnje i odgovora na brojna pitanja koja se tiču djece koja učestvuju u vršnjačkom nasilja.

Projekat ima Savjetodavni odbor koji okuplja predstavnike ministarstava prosvjete, rada I socijalnog staranja, zdravlja, unutrašnjih poslova, Unije strukovnih udruženja prosvjetnih radnika i Unije direktora škola, Zavoda za školstvo i Zavoda za socijalnu i dječiju zaštitu, Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda i UNICEF-a, kako bi mogli direktno da doprinesu planiranju i prepozavanju adekvatnih koraka i ishoda u ovoj oblasti.