14-04-2021

U Petrovcu održana prva promocija romana Kastigulja

Promocija romana "Kastigulja" Jasenke Lalović održana je sinoć u kino sali Spomen doma "Crvena komuna" u Petrovcu. Pored autorke, u promociji je učestvovala profesorica književnosti Katarina Jovanović, a moderatorka je bila Milica Stanić Radonjić.


Foto: JU Muzeji i galerije Budve

Riječ je o trećem dijelu trilogije "Brda od pelina".

Na početku večeri se obratila moderatorka Milica Stanić Radonjić, koja je istakla da vjeruje da nas posle posebno teškog perioda za kulturu, čeka kulturno bogato i raznovrsno proljeće i ljeto, i zahvalila publici zbog poštovanja propisanih epidemioloških mjera, saopšteno je iz JU "Muzeji i galerije Budve".

„Večeras ćemo pričati o našoj Kastigulji koja živi u Reževićima, njeni preci su u Spiču, Kotoru i Budvi. Pričaćemo o njihovoj priči sa druge strane istorije o kojoj Jasna piše, i opisuje našu istoriju u malom, odnosno mikroistoriju koja otkriva sve ono što je jedna duša morala da iznese i izdrži, svako radovanje koje je odavao samo osmjeh u uglu usana, i svaku tugu koja se duboko potisnula kako dostojanstvo svakodnevnice ne bi trpjelo. Priča o ženi, ali i muškarcima, sa potpuno novom perspektivom.“

Profesorica književnosti, Katarina Jovanović dala je stručni osvrt na djelo. Govorila je simbolici pelina, kao i činjenici da su u ovom, trećem dijelu triologije „Brda od pelina“ više zastupljeni muškarci u odnosu na prethodna dva djela, i da je zapravo ovaj roman priča o muškarcima iz ženskog ugla.

Autorka Jasna Lalović je u svom obraćanju zahvalila svim prisutnim, i izrazila zadovoljstvo zbog prilike da roman bude predstavljen publici u izazovnim epidemiološkim vremenima. U toku večeri, sve tri učesnice su čitale odlomke iz romana.

Na kraju večeri, usledilo je potpisivanje knjige za brojnu zainteresovanu publiku.

"Još jednom napominjemo da će drugo veče promocije na istom mjestu biti upriličeno večeras, 14. aprila 2021. godine, sa početkom u 19 časova", podsjetili su iz JU Muzeji i galerije Budve.


M.S.