24-06-2022

U problemu i aviokompanije i putnici: Otkazani letovi, ogromne gužve, haos na aerodromima

S obnovom vazdušnog saoraćaja nakon zatvaranja zbog koronavirusa, brojne aviokompanije u Evropi moraju otkazivati letove zbog manjka radnika, a neki aerodromi su u haosu jer ne mogu apsorbovati povećan broj putnika. Više evropskih sindikata kabinskog osoblja Ryanaira pozvalo je na štrajk sljedeći vikend u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Italiji i Portugalu, dok španski sindikat poziva i na devet dana štrajka u julu u EasyJetu. Gužve na šalterima aerodroma širom Evrope sve su duže, a putnicima ne preostaje ništa drugo osim da budu strpljivi.

U problemu i aviokompanije i putnici: Otkazani letovi, ogromne gužve, haos na aerodromima | Radio Televizija Budva

Foto:Pexel

Sa otkazivanjem letova ovih dana susreću se i crnogorski građani. Kao što je CdM pisao let iz Pariza za Podgoricu kompanije Air Montenegro koji je prvobitno bio planiran za 7. jul pomjeren je za 9. jul.

Prije nekoliko dana otkazan je let za Tivta iz Beograda aviprevoznika Air Serbia.

“Ne mogu da shvatm da su otkazani letovi iz Podgorice za Ljubljanu i druge evropske gradove. Logike nema nego se vozimo iz Podgorice za Tivat”, požalila se jedna putnica koja nije krila nezadovoljstvo zbog otkazanog leta.

Kako je došlo do problema u avio saobraćaju?

Tokom pandemije koronavirusa su mnoge aviokompanije otpuštale radnike, a mnogi od njih su u međuvremenu pronašli bolje plaćene poslove. A zapošljavanje u ovoj vrsti poslova po ubrzanom postupku nije moguće, jer osoblje mora da prođe odgovarajuću obuku koja traje nekoliko nedjelja.

Putnički avio-saobraćaj je visoko-povezana industrija, tako da kašnjenje i odlaganje u bilo kom njenom segmentu nužno dovodi do daljih faznih kašnjenja i potencijalnih otkazivanja letova.

“Air Montenegro detaljno i kontinuirano prati ponudu i potražnju na tržištu i u skladu sa tim prilagođava i unapređuje poslovanje kako bi se postigla što efikasnija racionalizacija. Sve to obavljamo vodeći računa o svim našim putnicima i poštujući sva njihova prava”, saopštili su nedavno CdM-u iz Air Monetengra.

Više evropskih sindikata kabinskog osoblja Ryanaira pozvalo je na štrajk sljedeći vikend u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Italiji i Portugalu, dok španski sindikat poziva i na devet dana štrajka u julu u EasyJetu, jer su nezadovoljni uslovima rada.

Ima i drugih problema

Cijene goriva su znatno porasle zbog rata u Ukrajini. Ruski vazdušni prostor je zatvoren. Avioni koji lete prema Dalekom istoku moraju da koriste zaobilaznice, a duži letovi samo povećavaju troškove.

Avio kompanije su pred velikim izazovom jer ono što se posljednjih sedmica događa na evropskim aerodromima pokazuje šta može da se dogodi kada bude špic ljetnje sezone. A putnici će kasnije stizati na željene destnacije ili će odustati od putovanja.

Nakon dvije teške korona-godine s velikim gubicima, avio-branša konačno vidi svjetlo na kraju tunela. U 2023. je, kako se očekuje, moguće i konačno ostvarivanje profita, kaže generalni direktor Svjetskog udruženja avio-industrije (IATA) Vili Volš, piše Dojče vele.

Za ovu godinu ipak se očekuju gubici u visini od oko 9,7 milijardi dolara. To zvuči mnogo, ali u stvarnosti je to mnogo, mnogo manje nego tokom pandemijskih godina – 2020. kada su gubici iznosili 138 milijardi dolara, a 2021. godine 42 milijarde američkih dolara.

(CDM)