06-11-2020

U Sloveniji opada broj novozaraženih, preminulo 26 osoba

U Sloveniji je broj novooboljelih od kovid-a 19 počeo da opada, odnosno od 5.895 testiranih koronavirus potvrđen je kod 1.564 osobe.


Ljubljana, Foto: Pixabay

Navodi se da se broj kovid pacijenata, koji su na bolničkom liječenju, povećava i trenutno je 1.069 osoba hospitalizovano, od kojih je 168 na intenzivnoj njezi, prenosi STA.

U istom periodu od posljedica kovid-a 19 preminulo je 26 osoba.

Prema podacima vlade, u Sloveniji je prosjek obolijevanja u posljednje dvije sedmice 1.113 na 100 hiljada stanovnika.

Od početka pandemije, u toj zemlji je od kovid-a 19 oboljelo 42,6 hiljada osoba, a preminulo 497.

U Sloveniji je trenutno aktivno 23.336 slučajeva koronavirusa.

Nekoliko ljekarskih udruženja Slovenije uputilo je zahtjev da se svi raspoloživi medicinski radnici uključe u zdravstveni sistem i angažuju u borbi protiv epidemije, jer se, kako se navodi, broj hospitalizovanih kovid pacijenta povećava, a broj zdravstvenih radnika nije dovoljan.

Predsjednik Slovenačkog medicinskog udruženja i predsjedavajući odbora za koordinaciju medicinskih ustanova Radko Komadina kazao je da je javno zdravstvo na ozbiljnom testu i da se situacija pogoršava.

"Podaci iz zdravstvenih ustanova pokazuju da raspolažemo sa dovoljnim brojem najvažnijih medicinskih aparata kao što su respiratori, ali, s druge strane, nedostaju nam kvalifikovani medicinski radnici koji znaju da koriste tu tehnologiju", naveo je Komadina.


(MINA News)