17-09-2018

U Spomen domu "Reževići" promocija knjige "Kula od sjećanja i druge priče"

U Spomen domu "Reževići" će u srijedu, 19. septembra u 19 časova biti promovisana knjiga priča "Kula od sjećanja i druge priče", autora Sava Markoča iz Bara.

U Spomen domu

Na promociji će govoriti mr Branka Čvorović, odgovorna urednica programa Radio Budve, Milica Vučinić, spisateljica i koreografkinja, kao i autor, dok će moderatorka večeri biti mr Milica Stanić Radonjić, poslovna sekretarka JU Muzeji i galerije Budve.



U nastavku donosimo dio iz predgovora knjige, koji potpisuje autor:

"Na treći dan Božića, po gregorijanskom kalendaru, prvi put je ušao u ono što je ostalo od prve prave kuće koju su ozidali njegovi preci kad su se dohvatili ravnog Bara.
Ugazio je desnom nogom na veliku kamenu gromadu koja je ležala na zemlji ispred mjesta gdje su nekad stajala ulazna vrata. Nepažljivi posmatrač bi mogao pomisliti da je kamen služio kao stepenik i da je od zemljotresa, koji nijesu bili rijetki u ovom kraju, malo promijenio položaj i izašao iz ležišta na kojem se prvobitno nalazio.
Ali, znao je da nije tako. Još ranije mu je njegov domaćin pričao o nadvratniku na kom je bila uklesana godina kada je kuća građena. Sam sebi se čudio zašto je svih ovih godina prolazio pored ruševine sa kojom je, htio on to da prizna ili ne, bio povezan nevidljivim nitima, ali se uporno ponašao kao da uopšte nije bila tu..." .

Savo Markoč je rođen januara 1963. godine u Baru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću, na odsjeku za engleski jezik i književnost.
Kratko je radio kao nastavnik, dok je veći dio radnog vijeka proveo u nekoliko pomorskih agencija.

Usput se bavio istraživanjem. U četrdesetim godinama otkrio je ljubav prema kamenu, a u pedesetim ka pisanju kratkih priča, kojima se posvetio. Živi, radi, kleše i piše u Baru.