23-09-2019

U srijedu obilježavanje Mediteranskog Dana obale

Mediteranski Dan Obale se, u organizaciji Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija (UN Environment) i Mediteranskog akcionog plana (MAP), obilježava 25. septembra u zemljama Mediterana, aktivnostima koje imaju za cilj informisanje i podizanje svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa čiji održivi razvoj predstavlja najaktuelniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U srijedu obilježavanje Mediteranskog Dana obale | Radio Televizija Budva

U cilju obilježavanja ovog praznika, a u organizaciji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, biće organizovana promocija dokumentarno-edukativnog filma o budvanskoj Tunji, te distribucija edukativno-propagandnog postera o zaštiti dina osnovnim i srednjim školama širom Crne Gore.

Dokumentarno-edukativni film o budvanskoj Tunji ima za cilj promociju prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti ovog područja, te unaprijeđenje i ažuriranje informacija o stanju i ugroženosti morskog biodiverziteta same Tunje. Predmetni film urađen je na inicijativu MZ “Stari grad” i NVO “Ekološko
društvo – Budva”, u režiji g-dina Dušana Varde, po scenariju g-dina Slobodana Boba Mitrovića.

Već tradicionalno, Javno preduzeće je i ove godine pripremilo edukativno-propagandni poster o zaštiti i očuvanju životne sredine i njenog biodiverziteta. Ove godine, u saradnji sa prof. dr Danijelom Stešević, profesoricom botanike na Univerzitetu Crne Gore, pripremljen je poster na temu zaštite i očuvanja
pješčanih dina na Velikoj plaži. Kao i u prethodnim godinama, osnovni cilj ovog postera je da se djeci školskog uzrasta približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora, njihovog biodiverziteta, pejzaža, te prirodne i kulturne baštine.

Centralna proslava Mediteranskog Dana Obale, ove godine, će biti održana na Kipru u organizaciji Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) UNEP-ovog Mediteranskog akcionog plana.