03-11-2018

U srijedu proslava 100 godina od oslobođenja Boke

Centralna proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja „Pokoljenja djela sude“ biće održana u srijedu u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

U srijedu proslava 100 godina od oslobođenja Boke | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno, centralna proslava u Budvi dio je programa koji će biti održan od utorka do 11. novembra u Herceg Novom, Kotoru, Grblju i Budvi.

Svečanost u Budvi, kako se navodi, održava se povodom obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata i 100 godina od oslobođenja Budve i Boke Kotorske. Na njoj će biti održan prigodan kulturno-umjetnički program.

„Organizatori proslave žele da obilježe učešće u borbama preko 1,9 hiljada Bokelja i Bokeljki svih nacionalnosti i konfesija koji su od početka Prvog svjetskog rata stupili, kao dobrovoljci, u redove crnogorske i srbijanske vojske i drugih savezničkih armija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su mnogi od njih položili svoje živote u borbama za oslobođenje.

„Na ovaj način želimo da podsjetimo na njihove žrtve u borbi za slobodu naroda Boke i svih drugih južnoslovenskih naroda i da na dostojanstven način obilježimo oslobođenje kao jedan od najvažnijih i najslavnijih datuma naše istorije“, dodaje se u saopštenju.

Proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja počeće u srijedu u 18 sati.