21-09-2022

U svemiru – Rusija i SAD zajedno

Svemirske velesile Rusija i SAD poslaće danas posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), u prvoj zajedničkoj misiji nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, javljaju zapadne agencije.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ruskom kapsulom Sojuz ka svemirskoj stanici će poletjeti kosmonauti Sergej Prokopjev i Dimitrij Petelin i njihov kolega iz NASA-e Frank Rubio.

On će biti prvi američki astronaut koji će putovati na ISS ruskom raketom Sojuz otkad je šef Kremlja Vladimir Putin poslao trupe u prozapadnu Ukrajinu, navodi AFP.

Lansiranje Sojuza zakazano je u 11.45 sati s kosmodroma Bajkonur u kazahstanskoj stepi, u centralnoj Aziji let do do ISS trajaće tri sata, a tročlana rusko-američka posada provešće zajedno u svemiru tri mjeseca.

Američki astronaut Frank Rubio ocijenio je prije nekoliko sedmica da se radi o "jako važnoj misiji", tvrdeći da je postao "dobar prijatelj" s ruskim kolegama.

Saradnju američke NASA s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos je nazvao "dobrom i snažnom", bez obzira na napetosti između Moskve i Vašingtona, objavila je agencija DPA.

"Mislim da je važno, kada prolazimo trenutke napetosti u drugim stvarima, da ljudski let u svemir i istraživanje, strast koju dijele obje agencije, ostane svojevrsni oblik diplomatije i partnerstva, nešto što dijelimo i nastojimo da zajednički postignemo izuzetne stvari", rekao je američki astronaut.

Moskva je nedavno objavila da će se, u svjetlu sukoba sa zapadnim silama, nakon 2024. povući s Međunarodne svemirske stanice, ali tačan datum povlačenja nije objavljen, pa pojedini analitičari sumnjaju da će Rusija to učiniti, navodi DPA.

Izvor: N1