24-01-2023

U toku izrada projekta za rekonstrukciju i adaptaciju Hitne pomoći u Budvi

Rekonstruisane jedinice Hitne pomoći u četiri grada, u planu još osam, a u toku je izrada projekata za rekonstrukciju i adaptaciju nekoliko jedinica Zavoda, među kojima i Budva.


Foto: Arhiva

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) je u prethodih pola godine otvorio nove jedinica u Tuzima i Plužinama, a rekonstruisani su i adaptirani centralni objekti u Podgorici i na Cetinju, saopštio je direktor Zavoda Vuk Niković.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarao je juče sa Nikovićem o rezultatima rada Zavoda u prethodnom periodu, kao i o prioriteti rada u budućnosti.

Kako je saopšteno iz Vlade, Niković je istakao da je u prethodnih pola godine, u Zavod za HMP uloženo i ostvareno investicija u vrijednosti od preko 1,1 milion EUR, od čega su 244,7 hiljada EUR donacije.

On je podsjetio da su u tom vremenskom intervalu otvorene nove jedinice Zavoda u Tuzima, Plužinama, a rekonstruisani i adaptirani centralni objekti Podgorici i Cetinju, gdje su jedinice u potpunosti obnovljene, opremljene novom medicinskom i kancelarijskom opremom.

"Zavod je za pola godine nabavio 12 novih i kompletno opremljenih sanitetskih vozila od sredstava iz budžeta, što je po prvi put od osnovanja Zavoda koji je vozila nabavljao isključivo iz donacija", dodao je Niković.

Kako je naveo, Zavod je, u okviru IPA projekta „Trka za život“, nabavio 20 eksternih defibrilatora (AED), aparata za oživljavanje, kao i dva trening AED-a, koji su postavljeni na javnim površinama u opštinama obuhvaćenim projektom.

Niković je naveo da su u toku radovi na izgradnji nove jedinice Zavoda u Gusinju, koji će po prvi put dobiti Hitnu pomoć.

Prema njegovim riječima, u toku je i adaptacija i rekonstrukcija Hitne pomoći u Ulcinju, renoviranje jedinice Zavoda u Kotoru, kao i izrada projekata za rekonstrukciju i adaptaciju jedinica Zavoda u Baru, Budvi, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama.

Naveo je da su u toku razgovori sa glavnim državnim arhitektom za dobijanje lokaliteta u Podgorici za izgradnju nove zgrade Zavoda za HMP Crne Gore koja podrazumijeva objedinjavanje ambulante jedinice Zavoda u Podgorici, Nacionalnog dispečerskog centra, Edukativnog centra i Administracije Zavoda.

Abazović je rekao da je zadovoljan zbog učinjenog i naveo da će Vlada nastaviti da ulaže u zdravstveni sistem Crne Gore, istovremeno radeći na poboljšanju infrastrukture i položaja zdravstvenog kadra.