20-11-2021

U utorak promocija romana „Grande Dormidor“ Đorđa Gregovića

Posljednji u nizu programa Narodne biblioteke Budve povodom obilježavanja Dana opštine Budva, biće promocija romana „Grande Dormidor“ Đorđa Gregovića u utorak, 23. novembra u bioskopu „Cadmus Cineplex“ sa početkom u 19 časova.


Foto: Narodna biblioteka Budve

Drugo izdanje romana objavila je Narodna biblioteka Budve prošle godine. Na promociji će biti prikazan i dokumentarni film istoimenog naziva, a o knjizi će govoriti Radomir Uljarević, dok će sa autorom razgovarati Dušica Vugdelić.

U predgovoru knjizi autor navodi: „Veliki Spavač me je za sve ovo vrijeme vodio na najrazličitija mjesta. Da bi igra potrajala, prinosio sam hleb i začine, eliksire i pjenušava vina. Tješim se da je to bio postupak kojim će vrijeme biti svedeno na jedan jedini trenutak. Igra sa postavljanjem tragova koji će biti pometeni. Namjeravao sam napisati knjigu koja nedostaje mojem sjećanju. Tako sam učinio da je nepromišljenost avantura ovih stranica, a slučajnost njihova ogrlica. NJihova je energija tek neznatno lunarna, ali je zato njihova sloboda prostrana poput sunca. Bez sumnje, njihova sloboda je izvan vremena. Možda pripada samo uspomenama ili duhu. Ali, naučio sam da je duh vremena od sjećanja stvorio magiju - uvijek ćemo u sjećanjima dodati nešto neistine i želje. Prisjećam se ovoga trenutka da i slavni Plotin u Eneadama magiju naziva kosmičkom simpatijom. Napokon, prije nego je zaplovio Nilom sve do Asuana, duh se zaustavio u Carigradu. Čuo se korak iznajmljenih vodiča duboko u Crvenom moru i u zlatnim rudnicima kod Bir um-Hibala, a istovremeno su beduini čuvali i sam pogled na blago. Duh. Veliki Spavač se našao na sveobuhvatnom i ništavnom drumu koji se račva.“