08-07-2020

UCG: Na Medicini 48 slobodnih mjesta, na Stomatologiji 17

Za drugi upisni rok na Medicinskom fakultetu, na programu Medicina ostalo je 48 slobodnih mjesta, dok je na studijskom programu Stomatologija ostalo još 17 mjesta, saopštio je dekan tog fakulteta Miodrag Radunović."Zainteresovani kandidati imaće dovoljno mjesta i vremena da uz kvalitetnije učenje ostvare svoj cilj, upis na studije Medicine i Stomatologije", rekao je Radunović.

On je kazao da je, kao i uvijek, interesovanje za upis na Medicinski fakultet veliko.

"Humanost, etičnost, empatija i želja da se pomogne čovjeku je osnovni motiv svakog zaljubljenika u bijeli mantil i ljekarsku profesiju", naveo je.

On je kazao da, iako su budući studenti svjesni da ljekarski poziv traži odricanja, ulaganje ogromne energije u sticanje znanja, nesebično davanje sebe drugom u cilju zaštite zdravlja i liječenja, nije umanjilo njihovo interesovanje za taj humani posao.

"Najbolji đaci upisuju Medicinski fakultet, znajući da se mora učiti cjeloživotno, jer nauka napreduje iz časa u čas, a praćenje savremenih trendova najvažnije je u medicini, jer ljudski život nema cijenu", kazao je on.


Prema njegovim riječima, borba za svakog čovjeka traži humanog, stručno kompetentnog ljekara, a to se postiže kontinuiranim učenjem.

Kako je kazao, interesovanje za upis u prvu godinu studija, za studijsku 2020/21. godinu je bilo veliko i za studijski program Farmacija, kao i za primijenjene studijske programe Visoka medicinska škola i Primijenjena fizioterapija.

"Na studijskom programu Farmacija pravo upisa steklo je 32 kandidata sa diplomom „Luča“. Na studijskom programu Visoka medicinska škola pravo upisa steklo je 50 najbolje rangiranih kandidata, a na studijskom programu Primijenjena fizioterapija njih 45", kazao je Radunović.

Kako je naveo, prijemni ispit iz predmeta Biologija i Hemija polagali su kandidati zainteresovani za upis na studijskim programima Medicina i Stomatologija.

"Nakon ocjenjivanja testova, rezultati nijesu ohrabrujući. Ne treba da se obeshrabre, vjerovatno je bilo manje učenja, nesnalaženja, stres zbog epidemiološke situacije, ili pak možda loš dan", zaključio je Radunović.

Kako je naveo, za 22 godine postojanja, na Medicinskom fakultetu je diplomiralo 574 doktora medicine, koji rade u Crnoj Gori, regionu i zemljama Evropske unije, 115 doktora stomatologije i 258 doktora farmacije.

Izvor: Mina