23-04-2020

UCG: Nastavni kadar radi sve da nastava bude redovna

Nastavni kadar Univerziteta Crne Gore (UCG) ulaže veliki napor da studentima prenese gradivo na najbolji mogući način i da nastava bude redovna, saopštila je prorektorica za nastavu UCG Đurđica Perović.


Ilustracija (Foto: Freepik)

Ona je rekla da je nastavni proces vrlo dinamična aktivnost i da se realizuje na nov način zbog novonastalih okolnosti.

Perović je navela da su zadovoljni postignutim, ali da uvijek ima prostora za poboljšanje kvaliteta nastavnog procesa.

"Kako se radi o velikom i kompleksnom visokoobrazovnom sistemu, prelazak na ovaj vid realizacije nastave zahtijeva posvećenost i angažovanost nastavnog kadra, tako da kolege ulažu veliki napor da u zavisnosti od specifičnosti svojih nauka prenesu gradivo studentima na najbolji mogući način", kazala je Perović.

Perović je rekla da su zadovoljni interesovanjem i razumijevanjem studenata koji su u velikom broju prisutni na zakazanim predavanjima.

Ona je podsjetila da je Senat UCG odlučio da će polaganje završnih ispita na organizacionim jedinicama Univerziteta biti organizovano u prostorijama UCG, odnosno organizacionih jedinica, po prestanku privremenih mjera, ukoliko one ne budu ukinute prije početka junskog ispitnog roka u skladu sa akademskim kalendarom za 2019/20 godinu.

Kako je dodala, istom odlukom precizirano je da se polaganja predispitnih provjera znanja organizuje tokom trajanja mjera, na način da one izražavaju objektivno i kvalitetno vrednovanje znanja studenata.

"UCG objedinjava različite nauke, pa samim tim su i pristupi u provjerama znanja različiti i zavise od specifičnosti konkretne nauke", rekla je Perović.

Ona je kazala da su organizacione jedinice UCG spremne da realizuju te aktivnosti, u skladu sa svojim specifičnostima i važećom legislativom na koju se oslanja odluka Senata.

Odgovarajući na pitanje da li onlajn nastavni proces može da odgovori na potrebe studenata, Perović je navela da je direktna komunikacija sa studentima neprocjenjiva.

"Dajući sve od sebe da se nastavni proces nesmetano odvija i da u najvećoj mogućoj mjeri odgovori potrebama studenata, vjerujem da nam svima zajedno nedostaje uobičajena atmosfera na našima fakultetima i da ćemo joj se sa posebnim elanom vratiti, kada se za to steknu uslovi", rekla je Perović.

U ovom trenutku, kako je kazala, najvažnije je da studenti prate nastavni proces, a da profesori budu snažna podrška u osvajanju novih znanja.

Izvor: MINA News