15-02-2021

Učiniće sve da sezonu dočekaju spremni

Uzimajući u obzir aktuelne probleme u turizmu u kombinaciji sa problemima uzrokovanim kovidom-19, iz Ministarstva ekonomskog razvoja poručuju da će uraditi sve da ljetnju sezonu dočekamo spremni.

Učiniće sve da sezonu dočekaju spremni | Radio Televizija Budva

Ilustracija: Arhiva

Usmjereni su na pripremu i obuku subjekata turističke privrede u okviru posebnog programa na kojem rade zajedno sa Svjetskom turističkom organizacijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Planira se i izrada nacionalne strategije u turizmu za period od pet godina. Očekivanja su da ćemo za narednu sezonu imati turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta Rusije, Srbije, BiH, Albanije, a već su ugovoreni i neki avio letovi.

Kako je Pobjedi kazala državna sekretarka za turizam u ovom ministarstvu Ivana Đurović, poseban program i obuka uključuje veliki broj hotelijera, ali i vlasnika privatnog smještaja i ugostitelja, a obuhvata plan oporavka turizma, razvoj zdravstveno-sigurnosnih protokola kao i plan promocije Crne Gore kao zemlje sa solidnim nivoom sigurnosti.

"Plan promocije obuhvatiće djelimično aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija učešćem na sajmovima i kreiranjem intenzivnije i sadržajnije digitalne marketing strategije kao i aktivnosti turističke privrede. Preduzimamo brojne aktivnosti kako bismo unaprijedili i intenzivirali poslovnu saradnju sa Poljskom, Češkom, Slovačkom, Rusijom, ali i zemljama u regionu", kazala je Đurović, dodajući da paralelno pružaju podršku ostalim ministarstvima čije aktivnosti značajno utiču na turizam, kroz unapređenje administrativnih procedura u saradnji sa lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama itd.

Očekuje, kaže, da će i ova godina biti puna izazova, "ali da ćemo odgovoriti sa kvalitetnom turističkom ponudom u skladu sa okolnostima".

"Sa prvim konkretnim potezima javnost je već imala priliku da se upozna. Sektor turizma je najviše pogođena grana privrede u pandemiji koja nas je zadesila, te su logičan slijed djelovanja mjere koje je Vlada donijela u proteklom periodu", kazala je Đurović.

Govoreći o zdravstvenoj situaciji i kako vakcinacija utiče na turizam kazala je da su svjesni činjenice da je negativni uticaj korona virusa na turističku sezonu ogroman.

Kada govori o sezoni 2021. godine, očekivanja su da ćemo imati turiste sa tradicionalnih emitivnih tržišta Rusije, Srbije, BiH, Albanije.

"Imajući u vidu da je Crna Gora prepoznata kao avio-destinacija, ponovno uspostavljanje letova i intenzivniji avio saobraćaj, uz neke nove destinacije, pored zdravstveno - sigurnosnih uslova, uticaće na ekonomske aktivnosti u turizmu. Pregovori sa low cost kompanijama su u toku, ali su neke od njih kao i druge avio-kompanije, njih petnaestak, već potvrdile letove za Crnu Goru", nagovijestila je Đurović.

Izvor: RTCG