24-05-2022

Udružnje podstanara CG poziva državu da najhitnije reaguje i zaštiti podstanare u najtežim trenucima

Udružnje podstanara Crne Gore-Moj Dom poziva državu da najhitnije reaguje i zaštiti podstanare u najtežim trenucima.

Udružnje podstanara CG poziva državu da najhitnije reaguje i zaštiti podstanare u najtežim trenucima | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

"Kao država koja je po svom Ustavu država socijalne pravde i jednakosti, u ovom trenutku na desetine hiljada podstaratskih porodica za ovu državu jednostavno ne postoje. Socio-ekonomski najugroženija grupa građana u sopstvenoj državi nema nikakvu pravnu zaštitu niti pomoć države. Za ovu državu podstanari nijesu čak ni broj jer se država nije ni potrudila da sazna koji je to broj podstanarskih porodica na današnji dan. Otuda se podstanari u Crnoj Gori pojavljuju tek u predizbornim kampanjama kada se naravno zasipamo lažnim obećanjima", navode u saopštenju.

Podstanari, kako dodaju, danas žive najteže trenutke svojih života.

"Budućnost naše djece nije ništa izvjesnija. Sve dok se država ustavno ne obaveže da svaki građanin ima pravo na stanovanje,sve dok se ne pokrene ogromna socijalna stanogradnja,sve dok se država prema podstanarima bude ponašala kao da ne postoje,imaćemo veliki problem.Pandemija COVID-19 i sve ono što je donijela sa sobom učinila je podstanarski život mnogo težim. Projekat “EVROPA SAD” dodatno je otežao ionako nemoguć život podstanarima. Na sve ove probleme država nije našla za shodno da pomogne najugroženijoj grupi svojih građana koji čine skoro 1/6 ukupne populacije u našoj državi", ističu u udruženju.

Zato, kako kažu, od nove Vlade očekuju ništa manje od maksimalne istinske posvećenosti i konkretnih poteza i odluka u rješavanju ogromnog socio-ekonomskog problema podstanaraskih porodica.

"Očekujemo da se u što kraćem roku nađe način pomoći koji će podstanarima olakšati nerealno težak i potpuno neizdrživ način življenja. Od nove Vlade očekujemo da se za razliku od svih prethodnih Vlada zaista iskreno posveti rešavanju ovom problem jer se svaki potez Vlade po ovm pitanju tiče i socijalne pravde,socijalne brige o najugroženijima kao i brige o njihovim osnovnom ljudskom pravu-pravu na dostojanstven život", zaključuje se u saopštenju.