18-12-2020

Ugostitelji bez pomoći od 1. decembra

Udruženje ugostitelja Crne Gore (UUCG) kao pozitivan signal prihvata javno izrečene stavove ministara zaduženih za ekonomske i finansijske sektore u Vladi da nijednu odluku u vezi s uslovima rada i pomoći države ovom, zbog pandemije ugroženom sektoru, neće donijeti bez učešća predstavnika Udruženja ugostitelja, piše Dan.

Ugostitelji bez pomoći od 1. decembra | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Portal RTV Budva

“Partnerski odnos i međusobno razumijevanje su neophodni kako bismo došli do najboljih rješenja, koja će omogućiti opstanak ove djelatnosti i očuvanje više hiljada radnih mjesta”, saopštili su za Dan iz UUCG.

Oni su kazali da su ohrabreni najavom da će se svaka pomoć zasnivati na realnim ekonomskim i finansijskim pokazateljima.

“Sigurni smo u to da će svaka objektivna analiza pokazati da su naši zahtjevi opravdani i da mogu biti dobra polazna osnova za sveobuhvatan i održiv plan za, u ovom trenutku, održavanje u životu ove djelatnosti, a kasnije i razvoj ove djelatnosti, od čijeg dobrog poslovanja korist mogu imati svi, i država kroz punjenje budžeta i nova zapošljavanja, i zaposleni, kao i privrednici u svim povezanim djelatnostima”, piše u saopštenju.

Istakli su da od 1. decembra ova djelatnost nema nikakvu pomoć od države i da je pomoć ovom sektoru urgentna.

“Zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog nemogućnosti poslovanja u ovakvim uslovima je najgore rješenje i imalo bi nesagledive negativne posledice, ne samo za članove našeg udruženja i naše zaposlene i njihove porodice već i na sve povezane djelatnosti i društvo u cjelini. Zbog toga očekujemo da će u najkraćem roku naš zahtjev biti analiziran i da ćemo, već u narednoj sedmici, imati povratne informacije i donošenje makar kratkoročnih, urgentnih mjera, a kasnije, u partnerskom odnosu, doći i do dugoročnog plana kako ovu djelatnost učiniti prosperitetnom i održivom”, zaključili su ugostitelji.