22-10-2020

Ugostitelji Budve postigli dogovor sa NKT i IJZ, lokali počinju danas sa radom

Udruženje ugostitelja Budve postiglo je dogovor sa Nacionalnim koordinacionim tijelom i Institutom za javno zdravlje da lokali u Budvi od danas mogu da počnu sa radom, kazao je za portal RTV Budva, potpredsjednik Udruženja, Aleksandar Jovanović.

Ugostitelji Budve postigli dogovor sa NKT i IJZ, lokali počinju danas sa radom | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

"Za sada nam je to usmeno saopšteno, a poslije podne ili ujutu se očekuje i zvanično saopštenje. Mi se ovim putem zahvaljujemo što su uvažili našu argumentaciju, što su sagledali kompletnu priču i negdje smo, da kažem, zajednički uspjeli da postignemo jedan boljitak za sve nas, da počenmo da radimo i da funkcionišemo. Naravno uz sve propisane mjere, uz nošenje maski, distancu i dezinfekciju kako bi sačuvali zdravlje", kazao je Jovanović.

Podsjetimo, budvanski ugostitelji su u utorak održali protest gdje su izrazili nezadovoljstvo zbog zatvaranja lokala, ističući da je to kao mjera prevencije u borbi protiv pandemije COVID 19 potpuno nepotrebna i neprijhvatljiva.

Kako su naglasili, između ostalog, više argumentacije je na njihovoj strani, tvdeći da način na koji se izračunava koeficijent oboljelih u odnosu na broj stanovnika nije tačan i relevantan u odnosu na poslednji popis stanovništva.


Foto: Monstat

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je u petak, 19. oktobra, usvojilo predlog da Institut za javno zdravlje Crne Gore stope kumulativne incidencije koronavirusa u lokalnim samoupravama računa koristeći najnoviju zvaničnu Monstatovu procjenu broja stanovnika (2019.) umjesto podatke iz popisa stanovništva iz 2011.

"Novom metodologijom uzeće se u obzir promjene u broju stanovnika i dobiti realniji prikazi kumulativne incidencije. Ovo će se naročito povoljno odraziti na rezultate u sredinama kojima je došlo do značajnog rasta broja stanovnika, Budvi, Tivtu i Baru", naglasili su u saopštenju.


D.B.