25-04-2019

Ugostitelji skrenuli pažnju Džakoviću: Prestani da blatiš naš esnaf

Upravni odbor NVO Udruženje ugostitelja Budva juče je održao sjednicu, povodom izjava koje je na račun ugostitelja na sjednici lokalnog parlamenta izrekao nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Ugostitelji skrenuli pažnju Džakoviću: Prestani da blatiš naš esnaf | Radio Televizija Budva

Odluka kojom se definišu bliži kriterijumi i uslovi o izdavanju u zakup ugostiteljskih terasa usvojena je na poslednjem zasijedanju lokalnog parlamenta.

Odbrornik Džaković je tada istakao da je ona donijeta pod uticajem kriminala, te da ugostitelji od terasa zarađuju više od pola miliona eura, a da Opštini za zakup plaćaju samo 20 hiljada.

Iz Udruženja ugostitelja ističu da bi "izlaganje gospodina Džakovića mogli podvesti pod puko neznanje te bi samim tim već bio diskvalifikovan za svaku dalju konstruktivnu raspravu, zarad naših kolega, sugrađana, porodica, ali i državnih i lokalnih institucija – nalazimo za svrsishodno da ipak kažemo kako stvari stoje".

Kako navode u saopštenju, ugostiteljstvo je već godinama unazad najkontrolisanija grana privrede u Crnoj Gori, i Budva je u samom vrhu po broju kontrola, što od strane poreske uprave, tako i od svih inspekcijskih službi. To za cilj ima garantovanje bezbjednosti turista i zaposlenih, ali i zaštitu državnih interesa u smislu sprječavanja poreske evazije.

"Kroz redovne i vanredne kontrole, ali i pomoću instituta “snimanje pazara” dobija se jasna slika o prometu u ugostiteljskom objektu. Takođe, kao jedini merodavan i egzaktan pokazatelj u finansijkom svetu ekonomskog uspjeha nekog subjekta jesu finansijski iskazi koje smo dužni svake godine predavati", navode ugostitelji.

Oni smatraju da ne treba biti finansijski mag pa videti da u oblasti ugostiteljstva poreski obveznici posluju daleko ispod šestocifrenog broja.

"I pored ovih nedvosmislenih argumenata, spremni smo i na dodatnu afirmaciju naših dokaza. Naime, neka gospodin Džaković izabere koji god želi ugostiteljski objekat u ili oko Starog grada, neka vlasniku plati na ime zakupa petocifreni iznos i neka se obogati! U suprotnom bismo ga zamolili da ne blati više naš esnaf u kojem se trudimo da pošteno doprinesemo turističkoj ponudi ovog grada", zaključuje se u saopštenju.