09-04-2021

Ugostitelji pozivaju nadležne da hitno ublaže epidemiološke mjere

NVO “Ugostitelji Crne Gore” razočarana je potezom Vlade da ne odgovori na zahtjeve koje smo prošle srijede predočili potpredsjedniku Dritanu Abazoviću. Kao odgovorna organizacija koja shvata ozbiljnost epidemiološke situacije donijeli smo odluku da ne oraganizujemo najavljene proteste jer bismo njima dodatno pogoršali epidemiološku situaciju, a samim tim poslali ružnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, što bi se odrazilo i na manji broj turista, saopštili su iz ove NVO.

Ugostitelji pozivaju nadležne da hitno ublaže epidemiološke mjere | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Kako ističu, odluka da trenutno ne organizujemo proteste ne znači da su odustali od svojih zahtjeva.

"Međutim, iznenađeni smo ponašanjem Vlade što se nije udostojila da odgovori na apel 25.000 ljudi koji rade u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, a koji su zbog trenutne situacije na rubu egzistencije", navode u saopštenju.

Oni apeluju na Vladu da uključi ugostiteljski sektor u proces donošenja kako epidemioloških tako i mjera podrške ovom sektoru koje su neophodne kako bi brojni ugostiteljski objekti "preživjeli" sezonu.

"Kako bi ublažili brojne negativne efekte po ugostiteljski sektor pozivamo nadležne da hitno ublaže epidemiološke mjere koje se odnose na naš sektor.

- Dozvoliti rad ugostiteljskih objekata do 23 h,

- Dozvoliti da u unutrašnjosti lokala sjede dvije osobe za stolom, a četiri u baštama lokala,

- Smanjiti poresko opterećenje u korist zaposlenih na zarade manje od 500 eura,

- Dozvoliti moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu.

Očekujemo da će Vlada uvidjeti alarmantnost situacije i da će napokon pokrenuti dijalog sa akterima iz ugostiteljskog sektora u cilju prevazilaženja krize", zaključili su ugostitelji u saopštenju.