05-12-2022

Ugradio sebe u novinarstvo i kulturu

Obilježavajući značajan jubilej, 40 godina bavljenja novinarstvom, poznati crnogorski novinar, publicist i kulturni djelatnik Ranko Pavićević iz Budve, ove godine obilježava i 30 godina bavljenja kulturom, organizovanja brojnih kulturnih manifestacija i edukacije svojih sugradjanja i gostiju na Budvanskoj rivijeri.

Ugradio sebe u novinarstvo i kulturu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

U svojoj dugogodišnjoj i plodnoj novinarskoj karijeri, za brojne medije i informativne kuće u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, Pavićević je objavio, ukupno 55.000 izvještaja, razgovora, reportaća, kolumni i drugih novinskih formi.

Na polju kulture, Ranko Pavićević je organizovao brojne manifestacije u zemlji i inostranstvu.

U brojnim hotelima i galerijama, organizovao je 220 likovnih izložbi i 45 medjunarodnih likovnih kolonija, poznatih slikara iz Crne Gore i svijeta, koje su okupile oko 500 umjetnika, koji su naslikali oko 1.000 umjetničkih djela.

Organizovao je i 120 književnih večeri i promocija knjiga, poznatih autora iz zemlje, regiona i svijeta.

Objavio je 10 svojih i kao izdavač, 36 knjiga drugih autora.

U hotelu Tre canne u Budvi, otvorio je prvi Press centar i prvu hotelsku biblioteku na Crnogorskom primorju. Toj biblioteci, poklonio je 200 knjiga iz svoje kućne biblioteke, a danas se u toj biblioteci nalazi blizu 1000 knjiga brojnih autora, od kojih su, najveći broj poklonoli sami pisci i pjesnici, koji su promovisali svoja djela.

Zanimljivo je, Pavićević, kao galerista, tokom 20 godina, poklonio je raznim ustavovama, nevladinim organizacijama, firmama i pojedincima, 65 umjetničkih slika raznih autora iz zemlje i inostranstva, raznih formata i tehnika, kao i ukupno 500 knjiga iz svoje, kućne biblioteke.

Za koji dan, na donatorkoj večeri u Srednjoj školi “Danilo Kiš” u Budvi, ovaj novinar i kulturni djelatnik, priprema novu donaciju iz domena kulture, jer će pokloniti umjetničku sliku i 50 knjiga za školsku biblioteku.

Veliko mi je zadovoljstvo, što sam se pored novinarstva, toliko dugo bavio i kulturom i organizovanjem raznih kulturnih manifestacija, pa sam odlučio, da poklanjam umjetničke slike i knjige mojim sugradjanima i institucijama, jer su one jako važne, kada je riječ o edukaciji gradjana. Smatram, da je to moja i uopšte, zahvalna misije kulture. Nju treba što bliže približiti gradjanima, kako bi postali dio njihovih života i svakodnevice. Zato je moje zadovoljstvo veliko, jer treba shvatiti, da treba poklanjati knjige i slike, jer je ljepota pored ostaloga i u davanju, a nikako u stalnom uzimanju, kazao je pored ostalog, novinar, publicist i galerista Ranko Pavićević.